Jezivo svjedočenje monstruma koji je ubio 272 Bošnjaka, snimak povučen sa Youtuba

 Jezivo svjedočenje monstruma koji je ubio 272 Bošnjaka, snimak povučen sa Youtuba

Foto: Pero Petrašević nakon 11 godina robije

Pero Petrašević, bivši pripadnik jedinice “Škorpioni” i jedini koji je priznao ubistva u ime ove jedinice, nakon izlaska iz zatvora progovorio je o ratu na prostoru bivše države, danima provedenim u zatvoru, ali i o životu na slobodi.

Snimak njegovog priznanja u kojem je iznio šokantne podatke nakon izvjesnog vremena povučen je sa zvanične stranice Youtuba.

Petrašević je bio osuđen na 13 godina, a iz zatvora je izašao nakon 11 godina i 10 mjeseci robije. Iza rešetaka otišao je sa 118 kilograma, a izašao sa 61, tri stenta i bajpasom, bez svih zuba i insulinskom terapijom zbog pogrešnog liječenja.  Zdravstveno stanje i jeste razlog zbog čega je pušten prije isteka kazne.

U zatvor je otišao nakon što je u javnost dospio snimak o brutalnoj likvidaciji mladih Bošnjaka 1995, a po njegovim tvrdnjama, javnost je vidjela samo djelić onog što je nekome odgovaralo.

Ja sam to radio za državu, a ne za sebe

Snimak koji se pojavio na TV od nepunih pet minuta je u stvari video-kaseta koja traje 160 minuta, a koju je krijući snimio naš pripadnik. Na snimku se videlo da mi “Škorpioni” likvidiramo ljude islamske veroispovesti, ali to je bilo naređenje od ljudi koji su tada komandovali, a i danas su na funkcijama i nisu odgovarali za komandnu odgovornost. Stradao je običan vojnik. Ja kao izvršilac sam proglašen ratnim zločincem i optužen da sam 272 muslimana likvidirao, koliko ih je tužilaštvo izbrojalo. Ja sam na sudu to i priznao, a i da nije bilo snimka, a da je došlo do suđenja, ja bih to priznao. Ja sam to radio za državu, a ne za sebe „– tvrdi Petrašević.

Ovo je samo jedno od mnogih svjedočenja o masovnim strijeljanjima dječaka i muškaraca u julu 1995. godine na području Srebrenice i drugih opština u Podrinju.

Za ove zločine osuđen je gotovo cijelu politički vrh, te je jedino ispravno da i vojni vrh (Ratko Mladić) bude danas osuđen kao neko ko je znao i naredio svojim podređenim da se svi muškarci likvidiraju.