JASAN STAV ŠEFA DELEGACIJE EU: “Ništa od zatvaranja OHR-a, u BiH je intenzivirana nacionalistička retorika, NIJE VRIJEME ZA EKSPERIMENTE”

 JASAN STAV ŠEFA DELEGACIJE EU: “Ništa od zatvaranja OHR-a, u BiH je intenzivirana nacionalistička retorika, NIJE VRIJEME ZA EKSPERIMENTE”

“Bosna i Hercegovina je trenutno daleko od punopravnog članstva u Evropskoj uniji, stoga u ovom trenutku zatvaranje Ureda visokog predstavnika (OHR) nije opcija”, izjavio je šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler.

Komentirajući izbor novog visokog predstavnika u BiH, Sattler kaže da je veći angažman Njemačke u BiH, prije svega, dobar znak.

“Kao drugo, Christian Schmidt je vrlo iskusan političar, dobar je poznavalac prilika u BiH i regionu i to je dobra kombinacija. S moje strane imat će ispruženu ruku i tu je ponuda za saradnju. Prošle godine smo u Mostaru pokazali šta možemo postići kada djelujemo zajedno”, rekao je.

Naglasio je da BiH, s druge strane, ne može postati članica EU sve dok u BiH djeluje Ured visokog predstavnika, piše Klix.ba.

“Članstvo u EU nije kompatibilno s ovako snažnim prisustvom i međunarodne zajednice. Međutim, trenutno je BiH daleko i od punopravnog članstva u Uniji i stoga u ovom trenutku zatvaranje OHR-a nije opcija. Vidjeli smo i porast tenzija u BiH, intenzivirana je nacionalistička retorika tako da nije vrijeme za eksperimentiranje. Zatvaranje OHR-a nije tema”, izjavio je, između ostalog, Sattler.