Izjava Dodika je otvorena prijetnja miru, ima razrađen vojni plan djelovanja

 Izjava Dodika je otvorena prijetnja miru, ima razrađen vojni plan djelovanja

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić rekao je danas da ‘izjava člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika o mobilizaciji Vojske RS-a pokazuje da separatistička politika koju on zagovara i provodi ima razrađen i vojni plan djelovanja radi realizacije ideje podjele Bosne i Hercegovine’.

Reagujući na današnju izjavu člana Predsjedništva BiH Dodika u kojoj je između ostalog rekao da je „veoma brzo moguće ponovo mobilizirati vojsku RS-a”, potpredsjednik Salkić je istakao da svako pominjanje mogućnosti mobilizacije takve vojske otvara mogućnost ponavljanja genocida.

– Izjava Dodika u kojoj kaže da se vrlo brzo može ponovo mobilizirati Vojska RS-a je otvorena prijetnja miru i stabilnosti. Ta izjava pokazuje da separatistička politika koju zagovara i provodi Milorad Dodik ima razrađen i vojni plan djelovanja radi realizacije ideje podjele Bosne i Hercegovine. OHR i drugi predstavnici međunarodne zajednice u našoj državi trebaju odmah reagirati i sankcionisati takvo djelovanje – naglasio je Salkić.

Vojska RS-a je, kako se ističe, pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu, presuđena da je počinila genocid nad muslimanima Bošnjacima stanovnicima „sigurne zone“ UN Srebrenica u julu 1995. godine.

– Njen komandant, ali i mnogi drugi nižerangirani oficiri i vojnici osuđeni su za genocid i druge teške zločine koje su počinili. Svako pominjanje mogućnosti mobilizacije takve vojske otvara mogućnost ponavljanja genocida. Zbog toga je krajnje vrijeme za neodložnu reakciju, prije svega, visokog predstavnika i država koje su garant Dejtonskog mirovnog sporazuma – navodi se u reakciji potpredsjednika Salkića, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednika RS.