Izgubio je tri kćerke u ratu, ali vojnicima poručuje: “Žene, djecu, starce, sveštena lica, bogomolje ne dirajte”

 Izgubio je tri kćerke u ratu, ali vojnicima poručuje: “Žene, djecu, starce, sveštena lica, bogomolje ne dirajte”

Nemamo puno podataka, ali što smo preko komentara mogli saznati, radi se o hafizu Ismetu ef. Spahiću, koji je kako se navodi i sam izgubio porodicu u ratu, ali je poslao ovu mirotvornu, pa moglo bi se reći i humanu poruku u nimalo sretno vrijeme.

Hafiz ističe da se čuva obraz i da se ne ubijaju nevini ljudi koji nisu krivi i da se s njima postupa humano.

-Žene, djecu, starce, sveštena lica, bogomolje ne dirajte, rekao je efendija.

Ne znamo gdje je video nastao, ali ono što sigurno možemo zaključiti je da je bio veliki čovjek i HVALA mu za ovaj govor, pišu Bišćani.

Meliha (1961), Mahira (1966) i Almasa (1971) i Esma (7) su kćerke i unučica hafiza Ismeta ef. Spahića, dugogodišnjeg zamjenika reisu-l-uleme IZBiH, a koje su poginule 1992. godine u sarajevskoj ulici Helači, kada je u redu za vodu osam građana ubijeno, a troje ranjeno od minobacačke granate koja je ispaljena s agresorskih položaja. Uprkos tome, hafiz Spahić je tada ostao dostojanstven, njegova vjera bila je izuzetno snažna.

Više pogledajte u priloženom videu:

Njegov su život i borba, dostojanstvo i moralna snaga i danas inspiracija mnogima, posebno mladim ljudima sa kojima i dalje, kada je god u mogućosti, održava kontakt. Sarajevo je imalo mnogo velikih alima, vjerskih dostojanstvenika i bogato moralno naslijeđe, ali je hafiz Ismet ef. Spahić jedan od onih bedema koji u jednom teškom vremenu sačuvaju najviše vrijednosti pravde, vjere i dobra bez kojih život nema pravi smisao.