Izetbegović srušio Čovićeve nade: HDZ neće dobiti ništa ako se ne odrekne mehanizama za blokade

 Izetbegović srušio Čovićeve nade: HDZ neće dobiti ništa ako se ne odrekne mehanizama za blokade

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je za BHRT da HDZ, kao manjina, maltretira i diskriminiše većinu u Parlamentu te da, ukoliko se ne odreknu mehanizama blokade na federalnom nivou, neće dobiti mogućnost da Hrvati većinskom voljom izaberu jednog člana Predsjedništva BiH.

“Nemamo Ustavni sud popunjen, nemamo novu Vladu. Mi tražimo da se rad Doma svede isključivo na zaštitu vitalnog hrvatskog interesa. Oni su nama zaustavili 150 raznih odluka. Oni nemaju pravo na te stvari. Kladioničari u BiH zarade više nego Elektroprivreda i svi rudnici i Telekom zajedno. Nisu dopustili da ih oporezujemo. To nije vitalni nacionalni interes naroda nego možda vitalni finansijski interes”, rekao je Izetbegović, te dodao da su to neki od razloga zašto više ne pregovara sa HDZ-om.

“Što HDZ traži za člana Predsjedništva, mi smo bili spremni to dati jednostrano u vrijeme aprilskog paketa – da izađemo u susret i omogućimo da Hrvati većinskom voljom izaberu jednog člana Predsjedništva i da time stabilizujemo odnos. Zbog ovoga što su uradili to više nismo spremni. Sada će u Domu naroda morati dati mehanizme koji će zauvijek onemogućiti ponašanje kao u zadnje tri godine. Bez toga, neka se opet ljute, neće dobiti ono za šta su zainteresovani”, ističe Izetbegović.

Predsjednik SDA smatra da je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik svjestan da će se suočiti sa sankcijama, naročito ako pokuša praviti oružane snage, kao i da zbog nedostatka podrške u Republici Srpskoj jedva donosi odluke.

“OHR će ga sasvim sigurno kazniti. On isprobava, gleda dokle može preći. Ima tih lobista u svijetu plaćenih nekih desetine miliona. Oni mu javljaju dokle može ići. Vjerovatno su sada javili da ne ide dalje”, kazao je Izetbegović, te dodao da sankcije trebaju biti moćne, precizne i jake, “sankcije koje bole”, kao i da trebaju biti usmjerene prema pojedincu.

“Ukinuli bi milijardu i po investicije u koridor Vc, gdje je preko pola u Federaciji. Ne mislim da bi to nešto puno pogodilo ljude u RS. Stranci se zavaravaju kad misle da će to urazumiti Balkance. Sankcije moraju biti precizne na one koje prave probleme, a ne raširene na narod koji to osjeti za pet godina”, istakao je Izetbegović.

Izetbegović je u razgovoru za emisiju “BHT1 uživo” podsjetio da je on prije mjesec dana ponudio kompromisno rješenje za odluku bivšeg visokog predstavnika u BiH Valentitna Incka o zabrani negiranja genocida, zbog čega je i došlo do blokade institucija BiH, te da je Dodik rekao da on svojim prijedlogom vrijeđa srpski narod.

“Kada sam ja prije mjesec dana ponudio da se sličan zakon usvoji, u kojem bi bio unesen i Jasenovac i neke nesreće kroz koje su Srbi prošli u prošlom vijeku, i oni su bili izloženi genocidu i užasnim zločinima, Dodik je rekao da sam uvrijedio srpski narod. Dodik je sada došao na to što sam ja tada predlagao”, kazao je Izetbegović.

Predsjednik SDA nije htio odavati zaključke sinoćnog razgovora sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem jer je to, prema njegovim riječima, stvar dogovora svih učesnika.

“Bio je dogovor da o tome ne pričamo jer moja izjava se možda neće svidjeti druga dva sagovornika sa jučerašnje večere. Oni mogu to demantovati i onda se upropasti šansa da se nešto pomjeri naprijed. Dogovorili smo se da Varhelji kaže šta ima, a da mi izađemo bez komentara. Nije bila ništa posebno, izgleda da je cilj tim strancima da mi sjedamo i pričamo ne bi li u jednom momentu se našlo neko rješenje između nas”, kazao je Izetbegović.

On je rekao da ima nagovještaj da BiH čeka do sada najintenzivnija posjeta međunarodnih funkcionera koja će okupiti bh. političare i da će se tada mnoge stvari riješiti.

Izetbegović je svim građanima bosne i Hercegovine ovom prilikom čestitao Dan državnosti, te podsjetio da je država ojačala u zadnjih godinu dana.

“Niz stvari koje su se desile zadnjih godinu dana pokazuju da država jača, da su antidržavne snage u defanzivi. Sklonjena je ploča sa imenom Radovana Karadžića na Palama, srušena je crkva u Konjević Polju, Ustavni sud je donio niz odluka kojima nije dopustio da se otme državna imovina i prebaci na nivo entiteta, OHR je konačno donio zakon kojim se zabranjuje odlikovanje ratnih zločinaca, negiranje genocida”, naglašava, između ostalog, Izetbegović.