Izetbegović prošetao centrom Banje Luke i klanjao džumu u Ferhadiji, susret sa Mijatovićem

 Izetbegović prošetao centrom Banje Luke i klanjao džumu u Ferhadiji, susret sa Mijatovićem

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović boravi danas u Banjoj Luci, gdje će biti održana sjednica predsjedništva te stranke. Tokom posjete Izetbegović je prošetao centrom grada, a zatim klanjao džuma-namaz u džamiji Ferhadija.

Izetbegović je s kolegama iz SDA prošetao banjalučkim Trgom Krajine i Gospodskom ulicom, gdje mu se pridružio i potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović.

Interesantno, Banjalučani su sami prilazili predsjedniku SDA da se pozdrave i kratko porazgovaraju, a potom su on i Mijatović popili kafu u jednom banjalučkom lokalu. Nezvanično saznajemo da je lider SDA ostavio pozamašan bakšiš konobaru, a da je kafe domaćinski platio Mijatović, koji je jednom prilikom pozvao Izetbegovića da dođe u Banju Luku jer se, kako je kazao, BiH ne brani samo iz Sarajeva.

Mijatović i Izetbegović su razmijenili mišljenje o Pokretu za državu, koji okuplja sve probosanske stranke u RS-u.
“SDP- u i SDA je država BiH prioritet svih prioriteta i tu nema dileme”, poručio je Mijatović.

Izetbegović će prisustvovati redovnoj sjednici Predsjedništva SDA, koja će biti održana u prostorijama hotela “Bosna”. On je jutros po dolasku u Banju Luku kazao kako se nada ljepšem i toplijem vremenu, baš kao što očekuje da u tom pravcu ide i trenutna politička situacija u državi.

Na konstataciju kako je interesantno da je Milorad Dodik (SNSD) danas u Sarajevu, a Bakir Izetbegović (SDA) u Banjoj Luci, poručio je: “Pa da, sve je to Bosna i Hercegovina”. Ipak, od njihovog sastanka čini se da za sada neće biti ništa.

Tema razgovora na sjednici Predsjedništva SDA bit će aktuelna politička situacija u državi vezana za blokadu rada institucija BiH koja dolazi iz RS-a zbog nametanja Inzkovog zakona.

Jedna od tema će svakako biti i Ukaz koji je donijela predsjednica RS-a Željka Cvijanović, kojim se proglašava da Inzkov zakon neće važiti u RS-u.