IZ KOMŠIĆEVOG KABINETA ODBRUSILI VULINU: “Nećete podijeliti BiH po sporazumu Cvetković – Maček”

 IZ KOMŠIĆEVOG KABINETA ODBRUSILI VULINU: “Nećete podijeliti BiH po sporazumu Cvetković – Maček”

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Aleksandar Vulin prozvao je danas predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Vulin je poručio da “ne sluša šta govori predstavnik Bošnjaka broj tri Željko Komšić” i da će ga “ozbiljno shvatiti kada bude mogao doći u bilo koju opštinu sa hrvatskom većinom u FBiH ili kada ga zvanično primi predsjednik Hrvatske kao predstavnika Hrvata iz BiH”.

Na ovu izjavu Vulina reagovao je večeras Slaven Kovačević, savjetnik člana Predsjedništva BiH Željka Komšića. Njegovu reakciju prenosimo integralno:

Bez obzira što srbijanski ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin ne poznaje Ustav Bosne i Hercegovine u kojem ne postoje predstavnici etničkih zajednica u političkom sistemu Bosne i Hercegovine, njegove izjave da će ozbiljno shvatiti predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića samo onda kada on ode u općine sa hrvatskom većinom ili ga u svojstvu predstavnika Hrvata primi predsjednik Republike Hrvatske govore dvije važne stvari.

Prva od njih odnosi se na to da je očito kako Vulin svojim izjavama, uz potporu predsjednika Vučića koji bi se dogovarao samo sa Bošnjacima, a nikako sa državom Bosnom i Hercegovinom, veoma jasno govori kako bi oni veoma rado podijelili Bosnu i Hercegovinu po etničkim linijama prema krojačkom šnitu “Cvetković-Maček” u prvom koraku, a onda u drugom pripojili sebi dijelove teritorije Bosne i Hercegovine.

To njihovo nastojanje da se Bosna i Hercegovina etničko podijeli kroz etno-teritorijalne cjeline, odavno je jasna politika istočno-komšijskih i zapadno-susjedskih političkih aktera. To tako neće moći.

Druga stvar, jako jednostavna, gdje su u strukturama vlasti Srbije legitimni politički predstavnici Hrvata, Bošnjaka, Crnogoraca, Albanaca, Rusina, Mađara, Slovaka, Kosovara i svih drugih etničkih zajednica, ali na način kako to Vulin posmatra Bosnu i Hercegovinu. Naravno da ih nema nigdje, jer Vulin želi Bosni i Hercegovini sve ono što u svojoj zemlji nikad ne bi primijenio.

Ili još jasnije, da li bi on shvatio ozbiljno predstavnika Mađara iz Vojvodine samo ako bi taj neko bio primljen kod Orbana u svojstvu predstavnika Mađara iz susjedne Srbije.

Očito su demokratski standardi i europske vrijednosti svjetlosnim godinama daleko od Vulina, jer ima on dovoljno „nevolja“ da se time bavi u njegovoj zemlji. Srećom, Srbija, kao pravni sljednik SR Jugoslavije nije garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, već su to ipak velike svjetske sile.