Iz Koalicije “Moja adresa: Srebrenica” poručili da ih Dodikovi pritisci neće zaustaviti

 Iz Koalicije “Moja adresa: Srebrenica” poručili da ih Dodikovi pritisci neće zaustaviti

Iz Koalicije “Moja adresa: Srebrenica” oglasili su se saopćenjem nakon što je, kako su kazali, “član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik putem TV ekrana nametnuo lokalnim političarima u Srebrenici smjenu Ćamila Durakovića”.

“Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine kontinuirano se protivi nametnutom Zakonu visokog predstavnika Valentina Inzka o zabrani negiranja genocida, a jučerašnjim svojim istupanjem pokazao je da zapravo politiku u Srebrenici ne vode lokalni političari već rade onako kako im se nametne”, navode u saopćenju.

Podsjećaju da je Ćamil Duraković podnio krivičnu prijavu protiv novinara zbog nepoštivanja zakona o zabrani negiranja genocida u lično ime i u ime svih bošnjačkih predstavnika u SO Srebrenica.

“Krajnje surov način kažnjavanja Bošnjaka u gradu u kojem je počinjen genocid zbog atrofije politike koja vodi ka destabilizaciji i prekrajanju granica u Bosni i Hercegovini. Retorika i radikalni istupi političara u RS neće doprinijeti kvalitetetnijem životu u Srebrenici, a šturim saopćenjima i najavama nećete nas zaplašiti i demotivisati da koristimo naša građanska i zakonska prava. Nema toga Dodika koji će nas spriječiti da kao građani koristimo zakonske mogućnosti i da prijavljujemo negatore genocida, a ni funkcije zbog koje bismo od toga odustali”, stoji u reakciji.

Dodaju da su oni odbornici u Skupštini opštine Srebrenica voljom bošnjačkog naroda, “a ne voljom Stevandića, Vukanovića, Dodika ili srpskih stranaka”.

“Zakonska je odredba a ne volja srpskih stranaka da predsjednik Skupštine mora biti Bošnjak ukoliko je načelnik Srbin. Mi Bošnjaci smo, nakon lokalnih izbora, pri formiranju vlasti bili konstruktivni i nismo htjeli blokirati konstituisanje vlasti. Zalud smo učinili sve da otvorimo dijalog”, navode iz Koalicije.

Prema njegovim riječima, lokalna politika Srebrenice se očigledno vodi daleko, u Banjoj Luci.

“Neće proći, a mi ćemo nastaviti pomagati institucijama države da iza rešetaka stave negatore genocida. Sada Dodik uz pritisak drugih srpskih stranaka želi blokirati funkcionisanje lokalne zajednice i to svjesno, pod izgovorom da je Ćamil Duraković podnio krivičnu prijavu protiv nekoga ko je negirao genocid u Srebrenici. Ovo je poziv na politički obračun sa Bošnjacima povratnicima, kao još jedan pokazatelj nemoći pred novim odredbama Krivičnog zakona. Nema toga Bošnjaka koji će odustati od gonjenja negatora genocida i pristati na politiku negiranja genocida po volji Milorada Dodika i drugih srpskih stranaka. Svi smo mi Ćamil”, zaključuje se u saopćenju Koalicije “Moja adresa: Srebrenica”.