IVICA DAČIĆ NEZADOVOLJAN: Ne mogu reći da je Republika Srpska stvorena genocidom

 IVICA DAČIĆ NEZADOVOLJAN: Ne mogu reći da je Republika Srpska stvorena genocidom

Predsjednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić ocijenio ja da su najave Kosova da će tužiti Srbiju za genocid “smiješne” i poručio da su “Srbi dva put u prošlom vijeku doživjeli genocid, a veliko etničko čišćenje na Kosovu i Metohiji, u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj”.

“Da su imali pravnog osnova, oni bi to pitanje odavno pokrenuli”, rekao je Dačić.

Dačić je kazao da su pred Srbijom teški dani, jer postoji “kondenzovan pritisak” s različitih strana, koji je “otvoreno počeo na posljednjoj sjednici Savjeta bezbjednosti UN-a”.

“Oni su pokušali da ponize Srbiju. Jasno je da su nezadovoljni, jer general Mladić nije presuđen za genocid u još šest opština, jer ne mogu da kažu da je Republika Srpska stvorena genocidom, da je stavljena tačka na njenu državnost i da ne mogu da se otcijepe”, rekao je Dačić, piše Srna.

Međunarodni mehanizam za krivične sudove izrekao je drugostepenu presudu kojom je potvrđena doživotna kazna zatvora Ratku Mladiću, nekadašnjem generalu Vojske Republike Srpske, za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UN-a za taoce.

Uz suprotno mišljenje sutkinje Nyambe, potvrđena je prvostepena doživotna kazna zatvora, a Mladić će ostati u pritvoru do određivanja zemlje u kojoj će služiti kaznu.