“Istočna alternativa” traži da se ulica u Srebrenici nazove po Handkeu, a Duraković odgovara: Neće ići

 “Istočna alternativa” traži da se ulica u Srebrenici nazove po Handkeu, a Duraković odgovara: Neće ići

To je inicijativa koja neće imati nikakvu mogućnost da se realizira u Srebrenici po cijenu da mi prestanemo biti dijelom bilo kakvih koalicionih priča sa onima koji će podržati takvu inicijativu, rekao je Duraković

Predstavnici Udruženja građana “Istočna alternativa” Republike Srpske podnijeli su prijedlog Skupštini opštine Srebrenica da ulica Maršala Tita u ovom gradu bude nazvana po književniku Peteru Handkeu, koji je poznat po svojim stavovima o negiranju genocida i podršci Miloševićevom režimu.

Predsjednik ovog udruženja Vojin Pavlović rekao je za Srnu da je apsurdno da jedino u Srebrenici postoji ulica Maršala Tita.

Riječ je o još jednoj u nizu provokacija koje dolaze iz ovog udruženja, smatra predsjednik Skupštine općine Srebrenica Ćamil Duraković koji je za portal “Avaza” kazao da nije zvanično zaprimio takvu incijativu.

– To je inicijativa koja neće imati nikakvu mogućnost da se realizira u Srebrenici po cijenu da mi prestanemo biti dijelom bilo kakvih koalicionih priča sa onima koji će podržati takvu inicijativu. To u Srebrenici, dok se mi išta pitamo, neće ići. To je samo jedna u nizu provokacija koju “Istočna alternativa”, nažalost potpomognuta nekad institucijama entiteta RS koje je finansiralo rad tog udruženja, koja se pokušava provući u Srebrenici. Sačekat ćemo i tražit ćemo svaku mogućnost da to osporimo – rekao je Duraković za “Avaz”.

Duraković: Ništa zvanično nisam zaprimio

Podsjećamo da je Pavlović još 2019. godine predao zahtjev Općini Srebrenica, u kojem je tražio da mu se odobri lokacija za postavljanje biste Handkeu.