Islamska zajednica se ogradila od bivšeg reisa Cerića koji je u Čečeniji iznio skandalozne stavove o EU

 Islamska zajednica se ogradila od bivšeg reisa Cerića koji je u Čečeniji iznio skandalozne stavove o EU

Bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić boravio je jučer u Čečeniji gdje je prisustvovao inauguraciji predsjednika Ramzana Kadirova u Groznom za njegov četvrti predsjednički mandat. Tom prilikom iznio je diskutabilne stavove o odnosu EU prema BiH.

Cerić je detalje svoje posjete objavio na svom profilu na Facebooku, gdje je pokazao, slobodno možemo reći, očaranost čečenskom prijestolnicom, ali i, kako ga je nazvao – vođom, predsjednikom Kadirovom.

-Sve je na svom mjestu u ovome gradu duha, pjesme, čistoće i sjaja – od krasnih džamija do velelepnih nebodera i osmijeha na licima ljudi, koji su sretni i zadovoljni što imaju svoj dom, domovinu, republiku i iznad svega sretni su i zadovoljni što imaju mir, sigurnost i procvat društva na čelo sa svojim vođom Ramzanom Kadirovim, napisao je Cerić na Facebooku.

Potom je situaciju u Bosni i Hercegovini usporedio sa onom u Čečeniji gdje je Rusija, nakon rata sa ovom zemljom, Čečeniju integrisala kao ravnopravnu članicu Ruske Federacije.

Dodao je da bi Evropska unija mogla u ovome naučiti lekciju od Vladimira Putina.

-Moskva je integrisala Čečeniju, a svi su izgledi da Brisel ne želi integrisati BiH u Evropsku Uniju. Sve se završava na praznoj priči, koju Bosanci slušaju više od dvadeset godina. Umjesto integracije, Brisel BiH čita lekcije (uvjete) tako da žrtve genocida treba da se dogovore sa svojim dželatima. Ako Evropa ne zna kako da to uradi, neka dođe ovdje u Grozni, ovdje u Čečeniju, da vidi i nauči kako to Vladimir Putin radi u kooperaciji sa Ramzanom Kadirijevim, kazao je Cerić.

Iz Islamske zajednice u BiH (IZBiH) su se ogradili od ovih Cerićevih stavova rekavši da on nema mandat predstavljanja zvaničnih stavova Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Razim-ef. Čolić naglasio je kako Cerić nakon inauguracije predsjednika Republike Čečenije Ramzana Kadirova u Groznom dao izjavu koja izražava isključivo njegov lični stav.

-Inače, bivši reisu-l-ulema Cerić, kao savjetnik reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića za islamski svijet, nema mandat predstavljanja zvaničnih stavova Rijaseta IZ u BiH. Islamska zajednica je organizacija koja ima kanale i procedure prilikom iznošenja zvaničnih stavova, što sa ovom izjavom dr. Cerića nije bio slučaj.

Svakako, dr. Cerić kao pojedinac često iskoristi slobodu za izražavanje ličnih stavova, na što ima puno pravo, kazao je direktor Čolić.