ISLAMSKA ZAJEDNICA ODGOVORILA NIKŠIĆU: Ne poznaje tematiku, političko trgovanje je neprihvatljivo

 ISLAMSKA ZAJEDNICA ODGOVORILA NIKŠIĆU: Ne poznaje tematiku, političko trgovanje je neprihvatljivo

Iz Islamske zajednice BiH (IZ BiH) reagirali su na gostovanje predsjednika SDP-a Nermina Nikšića u Dnevniku D Federalne televizije kada je komentirao potpisivanje sporazuma IZ BiH sa državom.

Istakli su kako se čini da Nikšić nedovoljno poznaje problematiku potpisivanja sporazuma između države i Islamske zajednice što je godinama na čekanju.

Iz Islamske zajednice osjećaju potrebu ukazati da je pitanje potpisivanja ugovora stvar države i njenih organa te da su u skladu sa tim razgovore vodili sa državom, a ne političkim strankama.

“Još 2015. godine smo usaglasili sve tačke, pa je ugovor kao takav i usvojen na Vijeću ministara BiH i proslijeđen Predsjedništvu BiH na usvajanje. Nažalost, o tom pitanju Predsjedništvo BiH zbog upornog protivljenja nekih njegovih članova nikada do danas nije postiglo potrebnu saglasnost”, podsjetili su.

Smatraju kako predsjednik SDP-a treba znati da Islamska zajednica nije o tom pitanju razgovarala ni s jednom političkom partijom jer to pitanje nije u nadležnosti političkih stranaka već države.

“Prema tome, neće političke partije razgovarati o tome, neće one, kako je on naznačio, razgovarati o odsustvu s posla u vrijeme džume, odsustvu s posla radi obavljanja hadža i sl., već će to činiti nadležni državni organ Islamska zajednica, i niko drugi. Trgovanje tim pitanjem u međupartijskim razgovorima i dogovorima nije prihvatljivo”, poručili su iz IZ-a BiH naglašavajući da je to razlog reagiranja na izjave Nikšića.

Budući da je Nikšić kazao i da “se zna iza koje političke opcije” stoji Islamska zajednica, oni tvrde kako takve izjave nisu vrijedne komentiranja.