IMPRESIVNI PREVARANTI: U Beogradu nastavljeno negiranje genocida u Srebrenici, Dodikova “komisija” je ukupno radila manje od deset dana

 IMPRESIVNI PREVARANTI: U Beogradu nastavljeno negiranje genocida u Srebrenici, Dodikova “komisija” je ukupno radila manje od deset dana

U Beogradu je danas promovisan Izvještaj o Srebrenici tzv. Nezavisne međunarodne komisije.

Riječ je o nastavku negiranja genicocida i veličanju ratnih zločina u glavnom gradu Srbije. Sa današnje prezentacije u Beogradu je poručeno da se “u Srebrenici desio zločin protiv čovječnosti, a ne genocid”.

“Tokom 1992. i 1995. godine u i oko Srebrenice se vodila borba između srpskih i bošnjačkih snaga što je rezultiralo sa nekoliko hiljada izgubljenih života na obe strane. U tom periodu snage armije BiH počinile su etničko čišćenje srpskog stanovništva na teritoriji od više od 800 kvadratnih kilometara”, rekao je Gideon Greif, predsjednik ove komisije.

“Vlada RS nam je dala potpunu slobodu i prihvatila da će snositi sve odgovornosti i posledice”, rekao je Greif.

Komentirajući današnju prezentaciju u Beogradu, direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić je na Twitteru poručio:

“Gideon Greif je za cijelu 2020. i 2021. u BiH boravio sedam dana. Izuzme li se period osnivanja tzv. komisije tokom 2019. boravio je jedan dan u maju, i jedan u periodu juni-juli. Kad se sve sabere, ‘komisija’ je radila manje od 10 dana. Uistinu impresivan prevarant.”

Podsjetimo, radi se o izvještaju koji je pun sramnih manipulacija istinom koji služi negiranju genocida. Ipak, za njegovu promociju plodno tlo nađeno je u Srbiji, baš kao što su utočište u njoj našli brojni ratni zločinci u bijegu od pravosudnih institucija.

Potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa Menachem Z. Rosensaft nedavno je, govoreći o ovom tzv. izvještaju, rekao da je to dokument koji zaslužuje da bude poslan na smetljište historije i primjer je demonstracije moralnih propusta pojedinaca – poslovično “korisnih idiota”, koji su se uključili u negiranje i izvrtanje činjenica o genocidu.

“Na više od 1.000 stranica, ovaj izvještaj smišljeno odbacuje ili zanemaruje nalaze niza međunarodnih sudova, uključujući ne samo ICTY, nego i Međunarodni sud pravde u Hagu, da su pokolj oko 8.000 Bošnjaka, tj. bosanskih muslimana – muškaraca i dječaka u gradu Srebrenici i okolini u julu 1995., počinjen od strane paravojnih jedinica bosanskih Srba i istovremena prisilna deportacija više od 25.000 bošnjačkih žena, djece i starijih muškaraca predstavljali – genocid”, naveo je Rosensaft.

Dodao je da izvještaj u više navrata navodi Bošnjake kao agresore, a bosanske Srbe kao žrtve u prekrajanju historije koje podsjeća na ministra propagande Trećeg Reicha Josepha Goebbelsa i njegova opravdanja nacističke Njemačke za antisemitizam