IMA OPTIMIZMA, DURAKOVIĆ: Dvije stranke su stale konačno zajedno u RS-u

 IMA OPTIMIZMA, DURAKOVIĆ: Dvije stranke su stale konačno zajedno u RS-u

Odbornik u Skupštini opštine Srebrenica Ćamil Duraković kazao je kako su prvi put dvije najjače probosanske političke stranke, SDA i SDP, stale bezrezervno iza zajedničkog nastupa na općim izborima 2022.

Dodao je kako je cilj ove koalicije postati treći politički blok u RS.

-Današnji sastanak je bio samo nastavak sastanaka koji su se održavali prethodnih mjeseci. Ovo je ideja koju godinama unazad zagovaramo, ali prvi put imamo dvije najjače probosanske političke stranke, SDA i SDP. Ovdje je bilo 12 političkih subjekata, između ostalih i nekoliko hrvatskih.

Sljedeći sastanak je decembra u Prijedoru u organizaciji stranke PDA. Atmosfera je zaista dobra, znamo svi šta želimo. Bit će objelodanjen akt kojim ćemo se voditi tokom narednih izbora, rekao je Duraković.

On je istaknuo da je ključna stvar je da su ove dvije stranke konačno stale zajedno.

-U prošlosti smo imali slične inicijative, ali SDP, uglavnom, nije bila u tom probosanskom bloku. Sada su prepoznali da je potrebno ojačati ovaj politički blok, da budemo treći blok bez kojeg se neće moći formirati vlast u RS-u.

Ovaj put se ne razilazimo po pitanju potreba da jedino tako možemo dobiti broj mandata, a to je osam u NSRS-u i dva mandata u državnom parlamentu. To je jako moguće. Zasad nije bilo razgovora o imenima i to je olakšavajuća okolnost, kazao je on u razgovoru za N1.

Inicijativa je najavljena ranije, SDP je pokrenula, a SDA je podržala.

Duraković ističe da ne želi umanjiti značaj i drugih probosanskih stranaka.

-Mi smo ukazivali na ovu potrebu ranije, ali je bilo potrebo da dođu prave osobe poput Vojina Mijatovića (SDP) i Edina Ramića (SDA) koji su prepoznali potrebe povratnika. Ovo je jedna iskrena priča. Srebrenica 2012. je pokazala da zajedničkim nastupom probosanskih snaga možemo dobiti načelnika kada sam pobijedio, rekao je on.

Osvrnuo se Druaković i na to šta će biti ako dođe do “pucanja” dogovora između SDA i SDP-a i istaknuo da se ne može ništa prejudicirati.

-Mi radimo kao da se neće ništa mijenjati. Naš cilj je da zajedno radimo. Nije cilj da dođemo do osam mandata u NSRS-u i da onda svako radi za sebe, zaključio je.