Hoće li BiH dozvoliti otvaranje fondacije ratnog zločinca Dragana Vasiljkovića? Ovo nema nikakve veze sa pomaganjem bilo kome

 Hoće li BiH dozvoliti otvaranje fondacije ratnog zločinca Dragana Vasiljkovića? Ovo nema nikakve veze sa pomaganjem bilo kome

Nikola Raguž, predsjednik HSP-a BiH, potpisao je saopćenje ove stranke u kojoj je osuđena vijest o otvaranju fondacije ratnog zločinca Dragana Vasiljkovića u Banjoj Luci.

– HSP-a BiH žestoko osuđuje otvaranje fondacije ratnog zločinca kapetana Dragana u Banja Luci. Dragan Vasiljković najavio je otvaranje fondacije i u Doboju, Bijeljini te Istočnom Sarajevu, saopćeno je iz HSP-a BiH.

Poručuju kako fondacija osuđenog ratnog zločinca služi samo za hušačke ciljeve.

– Ova fondacija nema apsolutno nikakve veze s pomoći bilo kome, nego služi za druge ciljeve prvenstveno huškanje. Dragan Vasiljković je u junu 2018. pred sudom u Hrvatskoj osuđen na trinaest i pol godina zatvora zbog ratnih zločina po komandnoj odgovornosti u Kninu i Glini tokom rata u Hrvatskoj 1991. i 1992. godine, istakli su.

U zaključku svog saopćenja pozvali su nadležne institucije da zabrane djelovanje fondacije Dragana Vasiljkovića zvanog Kapetan Dragan.

Povodom posjete zločinca Vasiljkovića, te otvaranja “Fondacije za pomoć nepravedno osuđenim Srbima” svoj komentar je dao i analitičar Srđan Puhalo koji je, kako smo već objavili, na Twitteru naveo: “Kapetan Dragan došao u Banju Luku da nam pomaže, je*ote ima li ijedna budala da nas zaobiđe”.

Od Bošnjaka jedino se oglasio Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica.

“Ovaj je doslovno organizovao lov na ljude u Zvorniku – i to je dio sudskog zapisnika u Haagu – a nijedno naše tužilaštvo nema ni optužnicu, kamoli potjernicu za njim”.