HISTERIJA VUČIĆEVIH TABLOIDA “Ovo je najopasniji udar na RS do sada”

 HISTERIJA VUČIĆEVIH TABLOIDA “Ovo je najopasniji udar na RS do sada”

Malo koje riječi jednog političara u BiH su u skorašnjem periodu izazvale bučne reakcije u susjednoj Srbiji kao što je nedavna izjava člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića nakon sjednice Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) održane u utorak.

Nakon sjednice Džaferović je vidno iznerviran stao pred novinare i rekao da “faktički nije donesena nijedna odluka” zbog protivljenja Milorada Dodika.
Zatim je Džaferović poručio da se BiH trenutno nalazi u “tipičnoj situaciji u kojoj treba da reagira onaj mehanizam međunarodne zajednice zadužen za provođenje Dejtonskog asporazuma”, te dodao da ove riječi znače kako on od visokog predstavnika Christiana Schmidta očekuje da smjeni Milorada Dodika.

“Gospodin Dodik će ili morati promijeniti svoju politiku i postati konstruktivan ili će morati otići sa političke scene. On mora znati da ugrožavanjem države, on ugrožava i Dejtonski sporazum, a da je time ugroženo i ono što je nastalo Dejtonom, a to su entiteti”, rekao je u utorak Džaferović.
Ovaj Džaferovićev poziv Schmidtu da smijeni Dodika izazvao je lavinu reakcija brojnih političara u RS-u i Srbiji, a posebnu ulogu u ovoj kampanji odigrali su mediji, preciznije tabloidi, pod kontrolom režima Aleksandra Vučića.

Tabloid “Informer” objavio je isti dan tekst pod naslovom “SPREMA SE TOTALNI HAOS U BiH! DŽAFEROVIĆ OD ŠMITA TRAŽI DA POKRENE – SMENU DODIKA!” u kojem je prenio riječi Džaferovića kako očekuje od visokog predstavnika da pomogne BiH da profunkcioniše, uključujući i smenu Dodika.

Narednog dana na naslovnici printanog izdanja tabloida “Informer” našla se ista tema uz nadnaslov “STRAŠAN UDAR NA SRBE” i naslov “HAOS U BOSNI – Hoće da smene Dodika”.
Najčitaniji portal u Srbiji “Pink.rs” takođe je obradio ovu temu u tekstu pod naslovom “NAJOPASNIJI UDAR DO SADA NA RS: Džaferović traži od Šmita da smeni Dodika”, a sadržaj je identičan kao u tekstu “Informera”. “Najdalje” je otišao tabloid “Srbija danas” koji je tekst identičnog sadržaja kao i prethodna dva medija naslovio riječima “IZDRŽI MILE! Poznati srbomrzac iz BiH traži pomoć Kristijana Šmita, želi Dodikovu ‘glavu’”.

Tablodi pod kontrolom režima Aleksandra Vučića imaju izuzetan značaj za oblikovanje političke stvarnosti u Srbiji. Vučić je bio Miloševićev ministar informisanje i jedna od zajedničkih odlika oba režima jeste, slažu se mnogi analitičari, kontrola medija i vladanje uz njihovu pomoć.

Kolumnista lista “Danas” Slaviša Lekić smatra da je upravo Vučić vratio jezik mržnje u javni dijalog, a to se dijelom manifestuje i kroz rad medija pod njegovom kontrolom.
U tu kakofoniji tabloidnog izvještavanja i sluđivanja srbijanske javnosti uklapa se i navedeno izvještavanje o Džaferovićevom pozivu visokom predstavniku Christianu Schmidtu. Na istom fonu je i nekoliko emitera, također pod kontrolom režima u Srbiji. Tabloidi i emiteri se, zapravo, samo nadopunjuju.