Grujičić podnosi tužbu protiv 20 povratnika zbog navodne prodaje saudijskih donacija

 Grujičić podnosi tužbu protiv 20 povratnika zbog navodne prodaje saudijskih donacija

Načelnik Općine Srebrenica Mladen Grujičić rekao je danas da pokreće sudski postupak protiv više od 20 osoba, koje su navodno prodale mehanizaciju dobijenu od donacije Saudijske Arabije za pomoć povratnicima.

Kako je rekao Grujičić, donacija je vrijedna miliona eura, a komisija koja vrši provjeru utroška sredstava, ugradnje dodijeljenog građevinskog materijala pojedincima za obnovu kuća te korištenja mehanizacije koja je dodijeljena za poljoprivredne radove, utvrdila je da je više od 20 korisnika ovog programa otuđilo, odnosno prodalo dobijenu mehanizaciju.

-To su uradili po cijenama nižim od njihove stvarne vrijednosti iako su se potpisanim ugovorom obavezali da će tu mehanizaciju najmanje dvije godine koristiti za svoje potrebe”, kazao je Grujičić.

Dodao je da bi taj broj mogao biti i veći, jer komisija još vrši provjeru ko koristi dobijene donacije, kao i da li se ugrađuje dodijeljeni građevinski materijal za obnovu kuća.
-Protiv svih koji budu prekršili potpisani ugovor bit će pokrenut sudski postupak i moramo jednom prekinuti zloupotrebu donacija u ovoj općini, ističe Grujičić.

Prema njegovim riječima, prije nekoliko dana objavili su novi javni poziv za podnošenje zahtjeva za djelimičnu obnovu i rekonstrukciju stambenih objekata i podršku održivom povratku preostalim sredstvima od donacije Saudijske Arabije u iznosu od 283.000 KM.