GEST ZA POHVALU: Omladinski centar Sućeska pokrenuo obnovu mjesnog Spomen obilježja

 GEST ZA POHVALU: Omladinski centar Sućeska pokrenuo obnovu mjesnog Spomen obilježja

Omladinski centar Sućeska je kao nevladina organizacija koja okuplja omladinu Sućeske pokrenula akciju rekonstrukcije spomen obilježja u Sućeskoj. Razlog je što je ovo Spomen obiljezje zbog proteka vremena, ali i ne baš najboljeg kvaliteta radova u jako lošem stanju, te prijeti urušavanje ploča sa imenima šehida.

Preko svoje zvanične facebook stranice, pozvali su mještane Sućeske, ali i druge patriote da se uključe u obnovi Spomen ploče i sačuvaju dostojanstvo i čast svih šehida iz ovog mjesta. Njihovo obavještenje je sljedeće:

– Ovim putem vas obavještavamo da je dana 01. septembra 2021. godine potpisan ugovor sa uglednom firmom „Grbo doo Ilijaš“ za početak rekonstrukcije spomen obilježja. Pripremni radovi su već počeli. Za početak radit će se DVIJE najugroženije uspravne ploče, koje smo vezali žicom i najlonom da se ne sruše. Na njima se nalaze imena naših šehida iz sela: Brakovci, Bektići, Bučinovići, Bostahovine, Lipovac, Opetci, Gornje Žedanjsko i Kutuzero.

Radovi koji će se izvesti podrazumjevaju izgradnju potpuno novih navedenih ploča tj. nove bijele ploče i ponovno graviranje svih imena. Razumijemo da će se mnogi pitati zašto se to radi ponovo pa da vam objasnimo:

– Tokom pregleda stanja utvrdili smo da su trenutno postavljene ploče od tzv. kineskog mermera koji je čak i kancerogen, boja siva nije boja koja dolikuje muslimanskom šehitluku već bijela. Zatim slova na pločama nisu ugravirana po pravilima struke, te se gotovo i ne vide.

Dalje, izvođač radova nije smio uzeti na sebe rizik da buši postojeće ploče radi stavljanja šarafa jer bi moglo doći do pucanja (isti je rizik u slučaju odlijepljivanja i ponovnog lijepljenja) zato je uz veliki popust koji je dao izvođač dogovorena zamjena ploča tj. postojeće ploče će se demontirati, i nove sa novim pravilnim popisom postaviti.

Zbog svega navedenog pozivamo stanovnike sela (Brakovci, Bektići, Bučinovići, Bostahovine, Lipovac, Opetci, Gornje Žedanjsko i Kutuzero) da provjere da li ima neki šehid čije ime je izostavljeno da ga sada upišemo. Pišite nam na messenger stranicu Omladinskog centra.

Ovom prilikom se javno zahvaljujemo ljudima koji su nam pomogli da se krene u ovaj dio projekta, a posebno Federalnom ministru za izbjeglice i raseljena lica gdinu Edinu Ramiću.

Ovaj projekat se nastavlja pa pozivamo sve dobre ljude koji imaju čist nijet da se uključe u ovaj projekat, ali i druge projekte koje ćemo ubuduće voditi. Naše udruženje je otvorenog karaktera i svi se možete uključiti. Ono što možemo garantovati jeste da nema lične promocije nikome niti ličnog interesa (harama, krađe itd.)

Zbog toga ćemo sve naše aktivnosti, posebno finansijske tokove prezentovati našim sugrađanima. Pogotovo kada finaliziramo projekat. Do tada, koga zanimaju pojedinosti neka nam se javi i dobiti će sve na uvid. Ponavljamo još jednom, ovo je dio projekta, a krajnji cilj je potpuna rekonstrukcija spomen – obilježja šehidima Sućeske.
S poštovanjem,

Omladina Sućeske, 03.09.2021.