Gdje prenoćiti u Srebrenici? Samo mračni turizam…

 Gdje prenoćiti u Srebrenici? Samo mračni turizam…

Foto: Turistička organizacija Srebrenica

Gdje prenoćiti u Srebrenici? Možda da na to odgovori lokalna Turistička organizacija Srebrenica (javna institucija) koja se  nedavno pohvalila na svojoj fb stranici da su postavili signalizaciju na dvije lokacije u Srebrenici. Za ovaj nevjerovatni poduhvat bila je potrebna pomoć Министарствa трговине и туризма РС.

Na slici su predstavljeni turistički potencijali opštine Srebrenica, tačnije rečeno prirodni potencijali kojih u Srebrenici ne nedostaje. Drina, ljekovite vode, planine, šume, čist zrak. Jedna od prepoznatljivih aktivnosti je Pančićeva regata koja se ranijih godina održavala svakog avgusta i koja je imala tendenciju sve većeg rasta i sve većeg broja učesnika. I to bi otprilike bilo to.

Međutim, ono što je zanimljivo je činjenica da turisti koji bi možda htjeli prenoćiti u Srebrenici zapravo nemaju gdje prespavati. Motel Alić i pansion Misirlije koji su donedavno nudili usluge noćenja više to ne rade. Prvi je zatvoren, a drugi iznajmljen. Jedina opcija i jedini registrovani objekat je Hostel u Srebrenici.

Drugi način ako planirate da prenoćite, jeste da kontaktirate poznanike u Srebrenici koji će vam dati kontakte privatnih osoba koje nude smještaj. Najčeće su to kuće, a možda nađete i poneki stan. Takvih ima nekoliko, i bilo bi bi svrsishodno da se na neki način barem dok se ne bave mjenjanjem naziva ulica ova lica uvedu u legalne okvire, po cijenu da se oslobode plaćanja bilo kakvih taksi, jer je besmisleno očekivati povećanje broja turista ako oni nemaju gdje ostati.

Srebrenica u odnosu na druga manja mjesta ima veliki broj jednodnevnih posjeta uglavnom kroz tzv. mračni turizam odnosno posjete Memorijalnom centru u Potočarima kroz koji godišnje prođe u prosjeku preko 100.000 posjetilaca. Ovo, ako se izuzme prošla godina jer je pandemija i ovaj broj svela na minimum.

Primjetno je da u zadnje vrijeme turisti sve više počinju dolaziti i da će se uskoro vratiti na nekadašnji broj.

Do tada, ostaje žal stanovnika Srebrenice za promašenim projektima i investicijama kao što su Banja Guber ili Hotel Fabrike Duhana Sarajevo. Žal za nekim ljepšim vremenima i ljudima,  kada je u Srebrenici prosječan broj noćenja (turista) bio preko 1.ooo po jednom danu.

B.I.