Forto raskrinkao JU Dom zdravlja KS: Kupovinom dva rendgen aparata oštetili budžet za preko 100.000 KM

JU Dom zdravlja KS aparate je nabavio mimo standardne procedure, a da stvar bude gora, jedan od njih se uopšte ne koristi

Premijer Kantona Sarajevo, Edin Forto, obratio se danas javnosti putem svog Facebook profila. On je odlučio da saopšti svim građanima ovog kantona šta je Vlada KS zatekla u JU Dom zdravlja KS.

Forto je rekao da je ova ustanova u novembru prošle godine, u jeku drugog talasa pandemije koronavirusa, nabavila dva rendgen aparata za pojedinačnu cijenu od 150.000 KM.

– Zatekli smo dva rendgen aparata u JU Dom zdravlja KS, koji su nabavljeni tako što je preskočena standardna procedura javne nabavke. Nije bilo tendera, nego je pozvana samo jedna firma i sa tom firmom je u roku od dva dana zaključen ugovor, rekao je Forto.

On je poručio da bi moglo biti razumljivo da su se ovi aparati nabavljali po hitnoj proceduri, jer je u tom trenutku drugi talas pandemije pogodio cijelu državu, sistem je bio prenapregnut.

Ali, kako kaže Forto, ta dva kupljena rendgen aparata su ostala skoro pa i neiskorištena. Naime, jedan aparat je u upotrebu stavljen tek dva mjeseca nakon njegove kupovine, dok drugi rendgen aparat još uvijek stoji neotpakovan i neiskorišten u jednoj od prostorija nekog od Doma zdravlja u Kantonu Sarajevo.

Premijer KS-a je rekao da su se ovih dana raspitali i saznali, da je jedan Dom zdravlja van Kantona Sarajevo, rendgene skoro identičnih tehničkih specifikacija i karakteristika, platio za 60.000 KM manje, dakle 90.000 KM po komadu.

Forto je naglasio da je, sa tim u vezi, JU Dom zdravlja KS oštetio budžet ovog kantona za preko 100.000 KM.

– Podnio sam krivičnu prijavu protiv nadležnih i zahtjevam od Tužilaštva da uradi svoj dio posla, poručio je Forto, prenosi portal Oslobođenje.ba.