EVROPSKA UNIJA U AKCIJI; MINISTRICA TURKOVIĆ POTVRDILA: Stiže višemilionska pomoć za Oružane snage BiH

 EVROPSKA UNIJA U AKCIJI; MINISTRICA TURKOVIĆ POTVRDILA: Stiže višemilionska pomoć za Oružane snage BiH

Evropska unija će pomoći u jačanju kapaciteta Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Objavila je ovo ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

-Riječ je o izuzetno važnoj odluci koja će osnažiti kapacitete i sposobnosti naših Oružanih snaga, a realizirat će se kroz novi instrument EU ‘The European Peace Facility, navela je Turković.

Dodaje da je cilj instrumenta povećavanje sposobnosti EU da spriječi konflikte, sačuva mir i ojača međunarodnu stabilnost i sigurnost, a ukupni budžet ovog instrumenta iznosi pet milijardi eura za 2021-2027.

BiH je prva država korisnica ovih sredstava, a očekujemo da će biti donirano 10 miliona eura za jačanje deminerskih kapaciteta OSBiH. U narednim danima učestvovat ću na nekoliko važnih evropskih foruma u Briselu gdje ću govoriti, između ostalog i o situaciji u BiH.

Očekujem da će i ministri vanjskih poslova EU donijeti i stavove o posljednjim dešavanjima u našoj zemlji i na cijelom Zapadnom Balkanu. Od suštinske je važnosti da ovu krizu pretvorimo u šansu da u najkraćem roku ispunimo preostale uvjete za kandidatski status. To bi, vjerujem, bio najbolji odgovor retrogradnim politikama – poručila je ministrica Turković.