EMIR SULJAGIĆ BEZ DILEME: “Čović je lagao ili u Potočarima ili na sjednici Doma naroda”

 EMIR SULJAGIĆ BEZ DILEME: “Čović je lagao ili u Potočarima ili na sjednici Doma naroda”

Na sjednici Doma naroda Parlamenta BiH održanoj jučer, HDZ-ovi delegati zajedno s delegatima iz reda srpskog naroda glasali su za zaključak kojim se traži poništavanje izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH, a koje je donio bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

O tome, ali i o osloboađajućim presudama za ratne zločince govorio je direktor Memorijalnog centra „Srebrenica-Potočari“ Emir Suljagić.

Kazao je da nije bio iznenađen ovakvim glasanjem jer je očigledno da postoji taj trend te da je ovo samo kulminacija.

“Ovo bih radije komentarisao na, uslovno rečeno, nepolitičkom nivou, i ponovio ono što je rečeno ovih dana, da je gospodin Čović 2015. godine na važnu godišnjicu genocida dobio poziv i govorio na komemoraciji. Volio bih da razumije i zna da taj poziv obavezuje. Da ne možete doći u Srebrenicu, biti pozvani u ime ljudi koji su preživjeli genocid i poslije toga raditi ovakve stvari.

To jedno s drugim ne ide. Nije oba puta mogao govoriti ono što misli iskreno. Ili je lagao u Potočarima ili na sjednici Doma naroda. Mnogo nama važnih, ako hoćete i Bošnjaka, nije dobilo tu privilegiju da govore, da nam se obrate, on je tad bio čak i član Predsjedništva BiH i to dodatno obavezuje, na tako važan datum. Jako mi je žao da je gospodin Čović porekao ono što je tada rekao”, kazao je Suljagić.

Kazao je da ovo treba posmatrati i kao dio politike HDZ-a. Dodao je da Čović mora kazati da li je njegovo pravo lice ono iz Potočara 2015. ili ovo od jučer.

“On to mora reći i izaći pred nas kao svoje sugrađane, šta god mislio, živimo u istoj avliji ili dvorištu”, dodao je Suljagić.

Sud BiH je prvostepeno oslobodio Miodraga Josipovića, Branimira Tešića, Dragomira Vasića, Danila Zoljića i Radomira Pantića optužbi za učešće u djelimičnom istrebljenju bošnjačkog stanovništva Istočne Bosne.

“Na institucionalnom nivou, ovakva presuda je prije svega odgovornost Tužilaštva BiH. Dovoljno vremena sam proveo u i oko sudija, izvještavajući o radu Suda i Tužilaštva u Hagu i imam nekakvo iskustvo u tome, ovo može biti rezultat samo jedne kriminalne aljkavosti Tužilaštva BiH. To ne treba da nas čudi jer je iza nas jedan proces uništenja procesa krivičnog gonjenja ratnog zločina u BiH koji se odvijao u mandatu Gordane Tadić.

Ovo je ono što vam se dogodi kada vam u dva mandata zaredom kadrovi SNSD-a upravljaju Posebnim odjelom za ratne zločine. Imamo i dokaze da su neki od tužilaca učestvovali u pokušajima da se spriječi hapšenje Milomira Savčića koji je danas bjegunac. I treće, ne može me niko ubijediti da nije bilo predumišljanja, da ima takvih amatera u Tužilaštvu BiH, ne možete, naime, svakog šofera i stražara optužiti za genocid.

Ne znači da su dijelili genocidnu namjeru, ali ih možete optužiti za ratne zločine, promijeniti kvalifikaciju, poslati ih u zatvor. Genocid je dokazan gdje je trebao biti dokazan”, smatra Suljagić.

Dodao je da ne vidi promjenu kursa u Tužilaštvu BiH kada je riječ o gonjenju ratnih zločinaca.

“Ne vidim da se iko bavi opsadom Sarajeva, snajperom su ubijali djecu, minobacačkim granatama… Samo su dva oficira takozvane VRS optužena i obojica su osuđena u Hagu na drakonske kazne. Ne mora to biti samo Tužilaštvo BiH, ima i Tužilaštvo KS, nek se i ono bavi time, kao što bijeljinsko tužilaštvo vrši progon povratnika ovdje i Bošnjaka koji su proveli opsadu u Srebrenici”, rekao je Suljagić za Hayat.