EFENDIJA ČAMDŽIĆ OČITAO LEKCIJU LAŽNIM PATRIOTAMA: “Ne moraš biti u kantonalnoj, federalnoj, državnoj vladi da bi služio domovini!”

 EFENDIJA ČAMDŽIĆ OČITAO LEKCIJU LAŽNIM PATRIOTAMA: “Ne moraš biti u kantonalnoj, federalnoj, državnoj vladi da bi služio domovini!”

Prof. hadži Izet ef. Čamdžić, glavni imam Medžlisa IZ Zavidovići, jučerašnju hutbu je počeo stihovima bosanskohercegovačkog pjesnika Envera Čolakovića, stihovima koji su napisani dvije decenije ranije a dok ih slušamo osjećamo kao da su napisani jutros.

„Ubijaju te. Smrtnu ti izrekoše osudu.
Tebe više ne smije biti.
I uspomenu valja čak kriti na tebe.
O, Bosno moja, o, jado moja, o, zemljo moja…“

Posljednju hutbu ef. Čamdžić posvetio je 25. novembru Danu državnosti Bosne i Hercegovine naglašavajući koliko je važno voljeti domovinu, te kako se ona vrlo često „na pogrešan način voli“.

-Ne moraš biti u općinskom vijeću niti sjediti u načelničkoj kancelariji da bi služio domovini. Popravljen put je služenje domovini, očišćena rijeka i njena obala je borba za domovinu. Dati krv je broba za domovinu! Obići bolesnog, pomoći unsrećenog… sve je to rad za domovinu!, kazao je efendija Čamdžić u svom stilu.

Muk i tišina vladala je tokom hutbe, a zbog njegovih riječi mnogi su preispitali vlastito stanje.

Podsjetio je da džemat ne znači samo „skup u džamiji“, već bilo kakav skup okupljen oko nečega za dobrobit svih nas.

-Ne moraš biti u kantonalnoj, federalnoj, državnoj vladi, u parlamentu od općinskog do državnog da bi služio domovini. Svaki dan domovini možeš biti na usluzi. Činimo to bez da pitamo hoće li nam to neko platiti, nadoknaditi… Tako se istinski živjela ljubav prema domovini.

Govoreći o ljubavi prema domovini Bosni i Hercegovini kazao je da se od nas svih očekuje odgovornost, bez obzira da li smo radnik za mašinom, u proizvodnji, poslovođa tim radnicima ili čak direktor. Odgovornost se ogleda i u izlasku na izbore.

Govoreći o važnosti izlaska na izbore, istakao je kako je dužnost svakoga od nas ko je sposoban da se, žargonski rečeno, progura na listu izbornu, ali isto tako i odbiti izbornu listu ako za istu nismo sposobni, na kojoj bi bili “poslušnici”.

-Muhamed a.s. je kazao ko ne brine za opće stanje zajednice ne pripada nama. Dužan si, Bog obavezuje, iz izvora naše vjere jasno proizilazi, dužan si ako si sposoban „progurati se“ na listu izbornu, a ako si sposoban dužan si se angažirati. A ako nisi sposoban, pa te guraju oni kojim poslušnici trebaju, e dužan si reći „ne mogu, moja domovina zaslužuje bolje!“. Kasno je, protekla voda ne pokreće mlinove. Nerad i neodgovornost dođe na naplatu kad tad.

Ako se prema domovini budemo odnosili kao prema nečemu što nam neprestano treba davati a mi njoj ništa, ako se prema domovini budemo odnosili da joj uzmemo sve a ne damo joj ništa, ako budemo gledali kako da joj ne platimo ono što joj pripada kako da joj ne platimo porez i ono za što država vapi i bez toga je nema, ako budemo gledali kako da ukrademo iz njene šume, njene vode, njenoga budžeta, ako budemo državnim dobrima upravljali samo za svoj interes bojati je se braćo da u godinama narednim djeca naša neće obilježavati 25. novembar Dan državnosti Bosne i Hercegovine, kazao je na kraju hutbe efendija Čamdžić.