EDIN RAMIĆ TVRDI: “Mene niko nije konsultirao, Hurtić je dobio podršku jednog dijela stranaka koje su činile Pokret za državu”

 EDIN RAMIĆ TVRDI: “Mene niko nije konsultirao, Hurtić je dobio podršku jednog dijela stranaka koje su činile Pokret za državu”

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije Edin Ramić i jedan od predstavnika Pokreta za državu u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska prokomentarisao je jučerašnju kandidaturu Sevlida Hurtića (BH Zeleni) za državnog ministra ljudskih prava i izbjeglica Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, Hurtić je jučer kazao da je on kandidat Pokreta za državu. S druge strane, mediji u RS-u jučer su prenijeli informaciju kako je Hurtićeva kandidatura plod dogovora SNSD-a i SDP-a. Čelnik SNSD-a Milorad Dodik kazao je kako je “bitno da dolazi iz RS-a”.

“Pokret za državu je koalicija 10 probosanskih stranaka koje su zajednički nastupile na izborima. Sporazum o zajedničkom nastupu podrazumijevao je određene principe koje su neke od stranaka prekršile u toku same kampanje.

Nakon izbora zastupnici koji su izabrani s liste Pokreta za državu nisu implementirali obaveze prema političkim subjektima koji nisu dobili zastupnike u Narodnoj skupštini RS-a, a očigledno ni prema glasačima”, kazao je Ramić za Faktor.

Kada je u pitanju izbor Hurtića za kandidata za člana novog Vijeća ministara, Ramić je naglasio: “Hurtić je tražio i dobio podršku jednog dijela stranaka koje su činile Pokret za državu, a ne predsjednika svih stranaka.”