Džaferović: Vučić nije lider Zapadnog Balkana niti će ikada biti, Dodik nezavisnost RS-a može samo sanjati

 Džaferović: Vučić nije lider Zapadnog Balkana niti će ikada biti, Dodik nezavisnost RS-a može samo sanjati

Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovini, istakao je večeras kako Milorad Dodik želi nezavinost Republike Srpske, te da to jeste njegov cilj.

On je u svom obraćanju također konstatovao kako Zapadni Balkan nema svog lidera niti će ga ikada više imati. Prema njegovom mišljenju, Aleksandar Vučić to nije.

– Mislim da je gospođa Merkel jedna racionalna političarka koja svojom politikom stabilizira odnose i u regionu zapadnog Balkana. Ona želi stabilan zapadni Balkan jer se na taj način postiže i stabilna kompletna Evropa. Ona u Beograd, a nakon toga i Tiranu ide jer su to mjesta na kojima može da utiče da se region stabilizira.

Njemačka podržava BiH, njenu cjelovitost, suverenitet, efikasne i funkcionalne institucije BiH. Ne bih rekla da je odlaskom u Beograd dala poruku da je Aleksandar Vučić lider zapadnog Balkana. Zapadni Balkan nema lidera niti će ga ikada više imati, rekao je Džaferović.

Kada je riječ o Vučiću, Džaferović je rekao kako on ima veliki uticaj na Milorada Dodika, te da je u tom kontekstu dobra stvar što je Merkel otišla u Beograd.

– Dodik nezavnisnu Republiku Srpsku može samo da sanja. Bosna i Hercegovina će zauvijek biti cjelovita i nikada se nijedno parče BiH neće odvojiti.

I Dodik ako kaže da se bori za to, on se ustvari bori za ukidanje Republike Srpske, jer ako bude insistirao na tome ugrozit će Dejtonski mirovni sporazum, a ako ugrozi Dejton onda će nestati ono što je nastalo u Dejtonu, a to su entiteti. BiH je postojala i prije Dejtonskog mirovnog sporazuma, kaže on.