DŽABA JE ZLATKO MILETIĆ UPOZORAVAO, SIPA IM DALA ZELENO SVJETLO: Dodikovi i Čovićevi kandidati za ministre u Vijeću ministara BiH prošli provjere

 DŽABA JE ZLATKO MILETIĆ UPOZORAVAO, SIPA IM DALA ZELENO SVJETLO: Dodikovi i Čovićevi kandidati za ministre u Vijeću ministara BiH prošli provjere

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) završila je provjere kandidata za ministre i zamjenike ministara u Vijeća ministara Bosne i Hercegovine iz srpskog i hrvatskog naroda.

“Svi kandidati su prošli provjere, uključujući i kandidata za ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenada Nešića”, objavio je portal Istraga.ba na svom Twitter nalogu.

Time se otvaraju vrata za izbor Vijeća ministara Bosne i Hercegovine koji će, po prvi puta u svojoj istoriji, voditi žena. To je Borjana Krišto, članica HDZ BiH.

Staša Košarac (SNSD) novi je stari ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa. U Vijeću ministara ostaje i Zoran Tegeltija (SNSD). koji će biti ministar finansija Bosne i Hercegovine.

Nenadu Nešiću (DNS) pripada resor bezbjednosti. Davor Bunoza iz HDZ-a je kandidat za ministra pravde Bosne i Hercegovine.

Još jedno novo ime iz HDZ BiH je Dubravka Bošnjak iz HDZ-a BiH. Ona bi trebala zamijeniti svoju stranačku koleginicu Ankicu Gudeljević na mjestu ministrice za civilne poslove.

SIPA bi trebala ubrzo dostaviti izvještaje o provjerama kandidata za bošnjačke i jednog ministra iz reda Ostalih.

Lider Naroda i pravde Elmedin Konaković kandidat je za nasljednika Bisere Turković. On bi trebao voditi vanjske poslove Bosne i Hercegovine, prenosi BN.

Sevlid Hurtić bi trebao biti treći Bošnjak u Vijeću ministara, koji će voditi ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice. On je predsjednik stranke BH Zeleni iz Doboja. Privatni je preduzetnik i jedini je legalni milioner. U Vijeće ministara dolazi iz privatnog sektora.

Zukan Helez (SDP) kandidat je SDP-a BiH za ministra odbrane. Promet i komunikacije trebao bi voditi Edin Forto, predsjednik Naše stranke. On dolazi iz kvote Ostalih.