Duraković: Srbi traže podobnog Bošnjaka, može li nekome veća plaća i funkcija biti važnija od žrtava genocida

 Duraković: Srbi traže podobnog Bošnjaka, može li nekome veća plaća i funkcija biti važnija od žrtava genocida

Kolegij Skupštine Općine Srebrenica zasjedat će naredne sedmice, 25. augusta, a glavna tema bit će najavljena procedura smjene predsjednika Skupštine Ćamila Durakovića iz Koalicije Moja adresa Srebrenica.

Duraković je prijavio novinara RTRS-a Branimira Đuričića kao negatora genocida u Srebrenici, što mu omogućava Krivični zakon Bosne i Hercegovine.

– To je bila moja dužnost kao građanina BiH. Neprijavljivanjem krivičnog djela, znači negiranje genocida, krši se zakon. Je li to znači da se zakoni ne smiju poštivati u Srebrenici?

Predstavnici srpskih stranaka u obrazloženju inicijative navode da se u ovom slučaju radi o udaru na medije, što je smiješno. Tu kvalifikaciju možda će morati dokazivati na sudu – kaže Duraković za Faktor.

Naš sagovornik ističe da je na sceni svojevrsno političko nasilje.

Kolege iz srpskog dijela Skupštine žele na nasilan način poništiti volju Bošnjaka. Srbi bi da određuju ko će predstavljati Bošnjake, što je strašno. Svoju legitmnost crpim iz iskazane volje bošnjačkog naroda na posljednjim izborima.

Prema zakonu, načelnik općine i predsjednik Skupštine ne mogu biti iz istog naroda. Šest odbornika Koalicije Moja adresa Srebrenica plus DF stojimo zajedno, u ovom trenutku jedinstveni smo po ovom pitanju.

Ovo nije priča o Ćamilu Durakoviću, već o nametanju srpske političke volje bošnjačkom narodu. Lično, s ponosom čekam da me smijeni Dodikova većina. Ovo će biti svojevrstan test političke zrelosti Bošnjaka – naglašava Duraković.

Iz lokalnog SNSD-a najavljuju da imaju osiguranih 15 ruku odbornika za Durakovićevu smjenu. Ukoliko se to desi, šta onda čeka Srebrenicu?

– Naglašavam, zakonom je precizirano da dvije funkcije u općini ne mogu obavljati politički predstavnici iz istog naroda. Ukoliko u roku od 60 dana ne pronađe se rješenje, sve odluke Skupštine bit će nelegalne.

Može se očekivati da srpska strana krene u potragu za podobnim Bošnjakom. Mogu li ga naći među bošnjačkim odbornicima? Ne vjerujem, ali… Razmišljam naglas, da li nekome veća plaća i funkcija mogu biti ispred interesa pravde, naroda, žrtava genocida… – kaže Duraković.

Faktor.ba