Dramatično pismo iz MMF-a: Ko će vraćati kredite ako se RS povuče iz Uprave za indirektno oporezivanje

 Dramatično pismo iz MMF-a: Ko će vraćati kredite ako se RS povuče iz Uprave za indirektno oporezivanje

Mi smo veoma zabrinuti zbog planova vlasti Republike Srpske, ne samo zbog toga što je UIO najznačajniji izvor prihoda za RS, Federaciju BiH i Brčko Distrikt BiH, navodi se u pismu.

Alina Iancu, nova šefica Misije MMF-a u BiH uputila je pismo Zoranu Tegeltiji, predsjedavajućem Vijeću ministara BiH u kojem traži da hitno zakaže sjednicu Fiskalnog vijeća BiH, kojim također presjedava, saznaje portal “Avaza”.

U pismu, koje je Iancu 12.novembra uputila Tegeltiji, zatražen je “urgentan sastanak sa Fiskalnim vijećem kako bi razgovarali o implikacijama povlačenja RS iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO)”.

– Mi smo veoma zabrinuti zbog planova vlasti Republike Srpske, ne samo zbog toga što je UIO najznačajniji izvor prihoda za RS, Federaciju BiH i Brčko Distrikt BiH. Ostavljajući po strani pravnu problematiku o kojoj nismo u poziciji da govorimo, naše je mišljenje da bi povlačenje RS iz UIO BiH imalo velike ekonomske posljedice za sve. Željeli bismo da objasnimo naše zabrinutosti i da čujemo stavove članova Fiskalnog vijeća o ovom pitanju – stoji u pismu.

Navodi se dalje da bi u MMF željeli “konkretno da razgovaramo o tome kako će se osigurati blagovremeno servisiranje vanjskog duga BiH”
– Uključujući i duga prema MMF-u, u slučaju rasformiranja UIO ili u slučaju da ista bude lišena naplate PDV-a – stoji u pismu.

Poziv je naslovljen na predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Tegeltiju,a pismo su dobili i članovi Fiskalnog vijeća Fadil Novalić, premijer FBiH, Radovan Višković, premijer RS, Vjekoslav Bevanda, ministar fiansija i trezora BiH, Jelka Milićević, ministrica finasija FBiH, Zora Vidović, minsitrica fiansija RS, Senad Softić, guverner Centralne banke, te Eseda Kadrića, gradonačelnika Brčko Distrikta.