DRAGAN MEKTIĆ OTVORENO: “Dodik nas je preveslao, sa Schmidtom treba razgovarati, tražiti rješenja…”

 DRAGAN MEKTIĆ OTVORENO: “Dodik nas je preveslao, sa Schmidtom treba razgovarati, tražiti rješenja…”

Zastupnik SDS-a u Parlamentu Bosne i Hercegovine Dragan Mektić rekao je da se nada da će oni koji manipulišu ovom situacijom ubrzo urazumiti i da će se ubrzo vratiti u institucije i početi raditi, komentarišući blokadu institucija BiH. Istakao je i da smatra da je Dodik preveslao opoziciju, i da to nije prvi put.

– Bio sam u zgradi Parlamenta danas, imao sam neke sastanke i sutra ću ih imati ali nemam posla kada je u pitanje parlamentarno zasjedanje. Bio je pokušaj kolegija da se dogovori sjednica, taj pokušaj je propao. Nemam informacije šta će se dalje dešavati, rekao je Mektić za N1.

Rekao je i da nije vidio kolege iz RS, zastupnike, da dolaze na posao te da ne zna da li dolaze ili ne.
– Ja sam za to da se vratimo u institucije, da počnemo da radimo. Mislim da bez obzira o kakvoj se krizi radi, jedini izlaz je da što prije sjednemo i dogovorimo se, istakao je.

-I sa Schmidtom treba razgovarati.
– Predsjednik Srpske demokratske stranke i ja smo tog mišljenja da treba sjesti, pa i sa Schmidtom treba razgovarati, tražiti rješenja. Čemu vodi jedna ovakva blokada. Šta je krajnji rezultat? Kakav se cilj želi postići ovom blokadom? Mi u interesu građana BiH moramo raditi daleko više, komentarisao je Mektić.

Odgovarajući na pitanje ko je proizveo ovu krizu, Mektić je rekao da je to Dodik.
– Velika greška je i međunarodne zajednice. Kada se pojavi bilo kakav problem, sjeda se sa liderima, zaobilaze se institucije. Ako nešto nećete da rješavate u Savjetu ministara, onda međunarodna zajednica ode kod lidera, neopravdano im da ogroman značaj, kojega prigrabe sebi i onda počnu da odlučuju kako će i šta će biti. U ovom konkretnom slučaju krizu je proizveo Milorad Dodik“, naveo je.

Zašto je SDS podržao zaključke NSRS?
SDS je podržao zaključke u NSRS da predstavnici RS ne idu u institucije BiH zbog zakona o zabrani negiranja genocida koji je nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, a Mektić je rekao kako je “učinjeno što je učinjeno” odgovarajući na pitanje voditelja zašto je SDS podržao zaključke NSRS.

– Doneseni su takvi zaključci i oni jesu takvi da proizvode određenu blokadu, ali mislim da to ne vodi nigdje. U određenom momentu učinjeno je kako je učinjeno. Greška Srpske demokratske stranke i kompletne opozicije što se mi isključivo bavimo Miloradom Dodikom i pratimo Dodika. Mi trebamo Dodika ignorisati u potpunosti, istakao je Mektić te dodao da organi stranke zaključuju kako glasati u NSRS i da oni vode politiku, a da Mektić kao član može iznijeti svoje mišljenje.

Dragan Mektić je kazao i da može pozvati organe stranke da preispitaju tu politiku kojom “prate Dodika”.
-Ne trebamo se baviti onim što Dodik radi. On vodi avanturističku politiku i vodi politiku koja proizvodi što više nesporazuma, da ne kažem haosa, jer on u tome vidi šansu da izbjegne sve vrste odgovornosti, dodao je.

– Dodik nas je preveslao, manipuliše sa nama i što je najgore to nije prvi put. Do sad je NSRS povodom određenih pitanja donosila razne odluke, ne baš ovakve kao sada ali slične, i svaki put nas je Milorad Dodik preveslao. Zadnji put je to bilo kod odluke Ustavnog suda o državnom zemljištu. Isto je tad NSRS odlučila ‘nećemo ovo, nećemo ono’, i nakon tri dana oni su to pogazili. On je prvi pogazio, poništio zaključke NSRS na taj način što je došao u Predsjedništvo BiH, sastao se sa Erdoganom, naglasio je Mektić u Danu uživo.

Mektić je rekao kako opozicija ima klub od pet poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH, da se klub sazove prije svake sjednice, i da tada poslanici prihvataju ili odbijaju. Dodao je i da bi on insistirao da se nastavi sa radom.

Mektić je dodao i da je mišljenja da treba razgovarati sa Schmidtom.
– Dodik bi to isto tako trebao. Vidjeli smo na Bledu da se Vučić sastao sa Schmidtom, pa kako Vučić može razgovarati o stanju u BiH sa njim a on ne“, kazao je.

Mektić je komentarisao i zakon koji je donio Inzko.

-Postojeći Krivični zakon BiH tačno inkriminiše radnju: ko vrijeđa na nacionalnoj, vjerskoj osnovi, vrši vrijeđanje i tako dalje, biće kažnjen i to je drastična kazna. Da imamo imalo pošteno i korektno pravosuđe moglo je do sad biti pokrenuto 50 postupaka za ovo djelo. Je li dodik negirao genocid i poslije Inzkovog zakona? I šta se dogodilo – Tužilaštvo kaže otvorili smo predmet. To je glupost i zamajavanje javnosti, komentarisao je Mektić.

“Inzko je trebao nametnuti izborni zakon“, dodao je on.
Na pitanje šta je sporno u nametnutom zakonu, Mektić je odgovorio: “Ne postoji pravna država i možete nametati kakve hoćete zakone. Nije trebao nametati zakon dok nije iskoristio svoja ovlaštenja što je bilo propisano”.

-Jedino rješenje poslije tog nametnutog zakona je da prvenstveno sjedne vladajuća koalicija SNSD, HDZ i SDA i da vide ako treba popraviti nešto ili dodati tome zakonu i da se to uradi, dodao je Mektić.