Dragan Čović još jedan grad u Bosni i Hercegovini proglasio hrvatskim i poručio: Mi smo tu izborimo našu političku jednakopravnost…

 Dragan Čović još jedan grad u Bosni i Hercegovini proglasio hrvatskim i poručio: Mi smo tu izborimo našu političku jednakopravnost…

Jučer, 26 godine nakon oslobođenja Jajca, pripadnici HVO-a i HV-a kao i brojna izaslanstva među kojima su bili i dužnosnici HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora predvođeni predsjednikom Draganom Čovićem, prisustvovali su 26. obljetnici oslobođenja Jajca.

– Svake godine ovdje u Jajcu obilježavamo ponosne dane, uz koje smo imali svoje žrtve, kako u Republici Hrvatskoj tako i u Bosni i Hercegovini, kazao je na početku svog obraćanja Čović.

– Sjećamo se Maestrala i mnogih drugih akcija. Svaka žrtva kojoj smo se naklonili danas ovdje i kojoj se naklanjamo svaki dan u različitim prigodana prisjećajući se ovih obljetnica od 91` pa do 95` kako u Bosni i Hercegovini našoj domovini, jednako tako i Hrvatskoj, nosi poseban trag na svima koji danas živimo u našem kraljevskom gradu Jajcu. Ponekad ne znamo dovoljno cijeniti svu tu žrtvu.

Ponekad to odradimo da bi kazali bili smo na nekoj obljetnici, bili smo na svetoj misi, poklonili smo se žrtvama, hrvatskim žrtvama, Hrvatskog vijeća obrane Specijalne policije i svih onih koji su iz Republike Hrvatske bili na tome putu uz nas. Često slušamo kako odlazimo, kako smo nejedinstveni, kako ne znamo čuvati svoje.

Da ste vi bili razjedinjeni, da vi niste imali zajedničko zapovijedništvo, da niste bili snažni pleter hrvatskog bića, mi danas ne bi slavili 26 obljetnicu oslobođenje hrvatskog grada Jajca. Neka nam ovo bude još jedan povod da zajedno u snažnom zbijanju redova svih onih koji su nosili Domovinski rat na svojim leđima, kao i mladosti koja je danas ovdje uz nas, jasno pošaljemo poruku, ovo je naš kraljevski grad.

Ovdje, i diljem naše domovine Bosne i Hercegovine ne treba nam nitko ništa davati. To je naše, to smo krvlju platili. Ništa nam nitko nije poklonio nikada, niti će nam u budućnosti pokloniti. Svi koji razmišljanju da mogu negdje bolje organizirati svoj život, pozivam ih da se uključe i da ovdje gradimo svoj život, zajedno.

Da preuzmemo odgovornost i brigu za našeg čovjeka, da služimo svakom žitelju Bosne i Hercegovine, i hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini. Tada ćemo jedino biti dostojni svake kapi krvi hrvatskih branitelja, dostojni svake suze majki hrvatskih branitelja, dostojni svake molitve za hrvatske branitelje i za nas same.

Pozivam vas da u snažnom zajedništvu u ovo posebno vrijeme iskušenja obranimo ovo što ste vi stvorili prije 26 godina ovdje u kraljevskom gradu Jajcu. Ovo je naša domovina, ovo je naš grad, mi smo tu da zajedno s vama izborimo našu političku jednakopravnost i osiguramo normalno obilježavanje svih naših obljetnica i akcija i narednih 26 godina, poručio je Dragan Čović.