Đonlagić: Od novembra isplate iz državnog budžeta više neće biti moguće

 Đonlagić: Od novembra isplate iz državnog budžeta više neće biti moguće

Bez odluke Vijeća ministara BiH, a čiju sjednicu saziva predsjedavajući Zoran Tegeltija, nijedna novčana obaveza, koja će nastati od 1. oktobra, već od novembra neće moći biti plaćena iz budžeta institucija BiH.

Potcrtao je to u izjavi za Klix.ba Dženan Đonlagić, prvi zamjenik predsjedavajućeg Komisije za budžet Predstavničkog doma Parlamenta BiH, govoreći o tome šta će se dešavati nakon 30. septembra, kada istekne trenutna odluka o privremenom finansiranju.
Podsjetimo, zbog opstrukcija koje u državnim institucijama provode predstavnici iz Republike Srpske, donošenje nove odluke o privremenom finansiranju je kranje neizvjesno te je, između ostalog, upitna i isplata plata državnim službenicima.

Đonlagić podsjeća da primjena privremene osnove u praksi znači da Vijeće ministara BiH, a na prijedlog državnog ministarstva finansija, svojom odlukom omogućava tzv. privremeno finansiranje.
-Razlika u odnosu na entitetske budžete, kada privremeno finansiranje može trajati do 31.3., na nivou institucija BiH, privremeno finansiranje ide, po Ustavu, cijelu fiskalnu godinu, kaže Đonlagić.

Kako potcrtava, za provođenje navedene ustavne odredbe neophodna je odluka o privremenom finansiranju Vijeća ministara BiH, koja se donosi četiri puta godišnje.
– Prema mom mišljenju, sada je vrlo izvjesno da ukoliko Vijeće ministara BiH ne donese odluku za period 1.10. – 31.12.2021., sve isplate iz državnog budžeta početkom novembra se neće moći izvršiti. Jedini automatizam je servisiranje vanjskog duga i međunarodnih obaveza države”, kaže Đonlagić.