Dok sam ja u Šapcu razmišljala o prvim ‘starkama’, vršnjaka Azmira su vodili na streljanje

 Dok sam ja u Šapcu razmišljala o prvim ‘starkama’, vršnjaka Azmira su vodili na streljanje

Ovaj niz je posvećen Aziru i njegovom bratu Azmiru, jer je od dečaka koji je preživeo genocid, stigao do istoričara i profesionalca, ali pre svega čoveka, koji bez srdžbe i besa podstiče dobro i u drugim ljudima.

Moj sin je danas završio osnovnu školu. Uskoro će napuniti 15 godina. Upravo je to, plus-minus godina ili dve bila starosna granica za odvajanje dece od adolescenata u gomili koja se tih dana jula 1995. tiskala ispred nekadašnje Fabrike akumulatora u Potočarima.

U moru kamenih ploča, koliko sam za jednu posetu uspela da primetim, puno je onih koji su rođeni ’79 ili ’80. Iste godine kada sam ja rođena, ili godinu kasnije. Ti mladići su bili moji vršnjaci koji su prethodne 3 godine proveli u takoreći logorskim uslovima enklave Srebrenica.

Meni je taj jul ostao u sećanju po kupovini belih starki, prvog brendiranog komada odeće ili obuće ikad. Malo se lakše disalo nego prethodnih godina inflacije i kojekakvih nestašica, pa sam novac dobijen od rođaka za rođendan u junu mogla potrošiti na sebe, umesto što sam ga, kao i svake prethodne godine davala roditeljima, za kućne troškove. A i pored toga što sam 1. razred gimnazije u Šapcu završila kao odlična učenica, pred kraj te školske godine, osvojila sam 3. mesto na republičkom takmičenju iz biologije, pa je moje. Valjda bilo sramota što nisu mogli drugačije da me nagrade. Šta se zaista dešavalo par desetina kilometara uzvodno Drinom, tada mi nije bilo poznato, osim onog raspomamljenog Mladićevog govora kako Srbima za Petrovdan poklanja Srebrenicu.

Saznanja su došla mnogo kasnije, povezujući neke druge delove jedne baš teške slagalice koja je počela da se sastavlja u proleće ’92, leševima koji su plutali Drinom, pa sakupljani u mreži kod sadašnjeg graničnog prelaza Badovinci, razularenim hordama nekih bradatih stvorenja, koji su svoje pauze od “čišćenja” leve obale Drine provodili tu odmah preko, u Srbiji, pili, pucali u vazduh…I ljudima koji su odvraćali pogled I tiho govorili: ćuti, rat je tamo, šta da se radi… Valjda je to sve u ratu trebalo da bude dozvoljeno.

Piše: Bojana Selaković