Dogovorena dalja saradnja i unapređenje odnosa Srebrenice i Novog Pazara

 Dogovorena dalja saradnja i unapređenje odnosa Srebrenice i Novog Pazara

Delegacija iz Srebrenice koju su činili predstavnici političkog i javnog života Bošnjaka i Islamske zajednice, boravila je u Novom Pazaru. Tokom dana sa zvaničnicima najvećeg grada regije Sandžak u Republici Srbiji, imali su konstruktivne razgovore, u cilju povezivanja naroda i gradova, te učvršćivanju veza i unapređenju odnosa naroda i institucija, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Srebrenice su u Novom Pazaru boravili predsjednik Kluba Bošnjaka u Veću naroda bh. entiteta RS i Opštinskog odbora Stranke demokratske akcije Srebrenica Alija Tabaković, odbornik u Skupštini opštine Srebrenica i aktivista inicijative “Moja adresa: Srebrenica” Ćamil Duraković, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Srebrenici Damir ef. Peštalić i predsjednik Medžlisa Islamske zajednice u Srebrenici Faruk ef. Hasanović.

Sa domaćinima, rukovodstvom Novog Pazara, predvođenim gradonačelnikom Nihadom Biševcem razgovarali su o unapređenju saradnje i realizaciji važnih projekata, posebno onih u Srebrenici, koje će, kako je najavljeno, Novi Pazar nastaviti da podržava.

– Želimo ponijeti poruku iz Sandžaka da smo dobro primljeni ovdje, što je svojstveno Bošnjacima koji u Sandžaku žive. Znamo njihova osjećanja prema Srebrenici. Posebnu zahvalnost dugujemo gradonačelniku Novog Pazara, Nihadu Biševcu koji je i kroz institucije sistema ovog grada, ali i u privatnoj režiji pomogao izgradnju staračkog doma za majke Srebrenice, kao i za druge projekte koje je realizovao.

Danas smo otvorili jedno novo poglavlje za nove i velike projekte. Mi ćemo u Srebrenici organizovati manifestaciju koja se tiče Sandžaka. Od naših domaćina očekujemo da se napravi događaj vezan za Srebrenicu u ovom gradu, i to je nešto što će povezivati dva grada – rekao je Tabaković i nastavio:

– Želimo zamoliti sve bošnjačke političke predstavnike u Sandžaku da budu jedinstveni koliko je to moguće, da postignu jedinstvo koje smo mi postigli u Srebrenici. To je ono što će donijeti dobro građanima. Svaka podjela i svaki sukob među Bošnjacima u Sandžaku, osjeća se i u Srebrenici i u Bosni i Hercegovini.

Danas smo u Sandžaku zatekli dobre i relaksirane odnose među svim sagovornicima, vjerujem da će ti odnosi narednog puta kada dođemo biti još bliskiji, kako bi se postiglo bošnjačko jedinstvo u konačnici, a u političkim ideologijama i strankama, neka se svako bori za svoje glasače – rekao je.

Ovo je prva zvanična delegacija iz Srebrenice koja je sa rukovodstvom lokalne samouprave Novi Pazar razgovarala o ozvaničenju i unapređenju saradnje dva grada.

– Nas raduje ova posjeta Bošnjaka iz Srebrenice Novom Pazaru i najvažnijim institucijama ovog grada. Naš grad i Srebrenica imaju poseban odnos. Više puta smo ponovili da je Novi Pazar druga kuća majkama Srebrenice. U okviru svojih mogućnosti, Gradska uprava uvijek izlazi u susret i podržava projekte, kako bi se pokazalo saosjećanje i briga o majkama Srebrenice.

Takav odnos prema Srebrenici će biti nastavljen i u narednom periodu. Raduje nas i institucionalna saradnja, ona će u budućem periodu biti na još većem nivou, organizovanjem Dana Sandžaka u Srebrenici i obratno – rekao je gradonačelnik Biševac.

Planirano je i da delegacija iz Srebrenice u Novom Pazaru ima odvojene susrete sa predstavnicima Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) i najvećih bošnjačkih političkih partija.