DODIK RAZOČARAN ZBOG POSJETE BEĆIROVIĆA NATO-u: “To nisu dobre vijesti za BiH, bar ne dok je Republika Srpska unutra”

 DODIK RAZOČARAN ZBOG POSJETE BEĆIROVIĆA NATO-u: “To nisu dobre vijesti za BiH, bar ne dok je Republika Srpska unutra”

Ne prestaju se nizati reakcije iz entiteta RS nakon posjete člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića sjedištu NATO-a i njegovog susreta sa generalnim sekretarom Sjevernoatlanskog saveza Jensom Stoltenbergom.

Predsjednik entiteta RS Milorad Dodik rekao je da je Denis Bećirović bio “u privatnoj posjeti sjedištu NATO saveza u Briselu i sve što je tim povodom izjavio ne predstavlja stav Predsjedništva BiH, već njegov lično.”

“Zabrinjava činjenica što su se čelnici NATO odlučili za ovakav format sastanka, prenebregavajući činjenicu da jedan član Predsjedništva ne može iznositi stavove tog organa, niti predstavljati BiH ako o tome ne postoji dogovor”, naglasio je Dodik za Srnu.

Upitan da prokomentariše Bećirovićevu izjavu da je danas u Briselu predložio novi pristupu intenziviranju NATO integracija BiH kroz zajedničku mapu puta prema kojoj bi se BiH mogao uputiti poziv za članstvo u NATO u što kraćem roku, Dodik je istakao da BiH ne ide u NATO integracije i da je to dobro poznat stav RS-a.

“Nikakve mape puta o kojima govori Bećirović nisu prošle Predsjedništvo niti mogu proći. Sve dobre vijesti koje iz Brisela šalje bošnjački član Predsjedništva Denis Bećirović vjerovatno su dobre samo njegovim političkim istomišljenicima.

To nisu dobre vijesti za BiH, bar ne dok je Republika Srpska unutra”, poručio je predsjednik ovog bh. entiteta.

Podsjetimo, Bećirović je u Briselu izrazio uvjerenost da se zajedničkim snagama može doći do cilja, a to je stabilna regija i funkcionalna BiH, koja će aktivno doprinositi regionalnoj i međunarodnoj sigurnosti.

“Odlučio sam da moja prva zvanična posjeta bude upravo ovdje u sjedište NATO-a kako sam i obećao ljudima. Moja posjeta Briselu osim simboličkog ima i praktičan značaj.

Učinit ću sve što je u mojoj moći da BiH što prije uđe u NATO i Evropsku uniju. To su naši strateški ciljevi”, kazao je Bećirović.