Dodik: Ovaj put se definitivno odlučuje ima li ili nema visokog predstavnika

 Dodik: Ovaj put se definitivno odlučuje ima li ili nema visokog predstavnika

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nazvao je danas visokog predstavnika Christiana Schmidta okupatorom. Lider SNSD-a je to izjavio komentarišući sadržaj izvještaja o stanju u BiH, koji treba biti razmatran u Vijeću sigurnosti UN-a.

-Ako smo mi separatisti, onda je on okupator. On nema nikakvu nadležnost, a sve će se završiti tako što tu njegovu pisaniju neće niko usvojiti, neće biti dokument. Prvi put u Vijeću sigurnosti se neće usvojiti izvještaj visokog predstavnika niti će se, koliko sam razumio, obraćati u Vijeću sigurnosti, rekao je.

Dodik smatra da je to poraz za čovjeka (op.a. Christiana Schmidta) koji je, kako on smatra, sam sebe predstavio za visokog predstavnika.

-Protiv njega nemam ništa lično. Ponekad imam čak i neke simpatije, a najčešće mi ga je žao. Sad on sebe bilda da se obračuna sa Srbima, kao što je kroz taj navodni izvještaj, a taj izvještaj su pisali muslimani u Sarajevu, a on samo potpisao.

Nema objektivne mogućnosti da ima spoznaje koje su navedene u izvještaju. Nema pasusa da nisu oklevetani RS i Dodik. Ako negdje nešto kaže, onda je to površno. To vrvi od laži i zato to neće razmatrati Vijeće sigurnosti, koliko ja znam”, kazao je.

Lider SNSD-a ističe da će sačekati dan-dva da vidi šta će se desiti.

-Nemamo ništa protiv misije Althea (EUFOR), a visoki predstavnik nema šta da traži. Ovaj put se definitivno odlučuje ima li ili nema visokog predstavnika. Ja mislim da ga nema i da ga neće ni biti. Sve što bi on donosio, nema značaja.

Neka bonska ovlaštenja objesi mačku o rep. Neka ode u Vijeće sigurnosti i pribavi šta treba pa možemo razgovarati, a ovako nemamo šta razgovarati”, poručio je Dodik danas iz Banje Luke.