Dodik odgovorio opoziciji: Ko je spominjao Dayton 2, to su obične laži, ali…

 Dodik odgovorio opoziciji: Ko je spominjao Dayton 2, to su obične laži, ali…

Nakon današnjeg sastanka opozicije u RS-u na kojoj su Mirko Šarović, Nenad Nešić i Branislav Borenović osudili Dodikove izjave da je Dayton mrtav, uslijedio je odgovor i člana Predsjedništva Milorada Dodika. On je izjavio kako nije niko spominjao Dayton 2.

– To su obične laži. Imate izjavu u kojoj sam rekao da je Daytonski sporazum gotov, mrtav, devastiran zbog odluka visokih predstavnika. I dalje mislim tako. Bilo je nekih odluka koje su oni htjeli da sruše, kao što je entitetsko odlučivanje na nivou BiH i da zagovaraju građanski koncept. Mislim da je u pametnije okupiti se oko neke ideje o novoj ponudi.

Osim toga, istakao je kako je RS osnovana 9. januara 1992. godine da bi bila nezavisna država i da bi bila u nekom državnom zajedništvu povezana sa Srbijom.

-Čak se ni 1994. nije pomišljalo da se ostane u BiH, ali je RS tog vremena prihvatila da svoju ideju o samostalnosti uključi u Daytonski sporazum jer je vjerovala aranžmanu koji je postignut. On nije više isti, on je promijenjen na štetu RS-a i o tome mogu da pričam danima.

Na kraju je napomenuo kako će nastaviti s istom politikom poštujući zaključke u dijelu koji kaže da se neće učestvovati u odlukama na nivou Predsjedništva BiH, Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine.

Inače, danas su Opozicioni lideri SDS, PDP i DNS odbacili mogućnost raspakivanja Dejtonskog sporazuma, ocjenivši da su posljednje izjave o tome opasne po Republiku Srpsku. Predsjednik SDS Mirko Šarović je rekao da je izjava Milorada Dodika najopasnija izjava data u posljednje vrijeme.

-Mi smo saglasni da ostajemo pri zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske”, kazao je Šarović i dodao da je najnovijim izjavama došlo do produkovanja krize, koja je opasnija i od “Inckovog zakona”.
Za SDS nije prihvatljivo pozivanje Dejtona 2 i raspakivanje Dejtona”, kazao je Šarović i dodao da je to avantura u koju se uvodi Republika Srpska.

-Mi ćemo se suprostaviti takvoj izjavi”, kazao je Šarović i naveo da su takvog mišljenja i drugi opozicioni lideri.
Izjave predsjednika Hrvatske i Turske podstiču takav dogovor to je srljanje i najopasnija izjava u zadnjih desetak godina”, rekao je Šarović.