Dodik o razgovoru s Erdoganom i sankcijama koje najavljuje Escobar

 Dodik o razgovoru s Erdoganom i sankcijama koje najavljuje Escobar

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastao se danas u Ankari sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.
Dodik je nakon sastanka sa turskou izjavi za Radio RS, istakao da su se složili da mir nema alternativu.

– Prijetnja silom ne može da riješi nijedan problem. Drugi su nametnuli tu temu. Erdogan je upoznat sa situacijom u BiH i ovo je bila prilika da mu se to predoči to sa našeg stanovišta i zamolili smo za razumijevanje za političke procese – rekao je Dodik.

On je rekao da što se tiče unutrašnjih stvari u BiH, otvorena pitanja treba da se rješavaju dogovorom.

– U tom pogledu dobra volja predsjednika Erdogana, Vučića, Milanovića može da bude od koristi s čim smo se složili. Ali i to da se za eventualno tu vrstu razgovora treba da se slože i svi drugi. Razni međunarodni špekulanti su nametnuli priču o mogućoj destabilizaciji, ja sam rekao da je to samo zahtjev za političkim dijalogom i da on mora da se vodi i u okolnostima koje možda za nekog nisu dobre u tom trenutku, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je Erdoganu prenio stav da je za RS visoki predstavnik nelegalan i da njegove akcije nemaju nikakvog značaja.

– To je bilo važno da se kaže, imajući u vidu da je Turska članica PIC-a, rekao je Dodik.

Na pitanje o tvrdnji Escobara da se SAD protive vraćanju nadležnosti i da su na stolu sankcije za pojedince i kompanije koje im pomažu Dodik je odgovorio:

– Jučer o tome nije rekao niti jednu riječ. Čak se zaklinjala sa sankcije nisu mehanizam koji bi on upotrebljavao. To može biti interes SAD, ali to nije naš interes. Na taj način išli su u grubo otimanje nadležnosti i sad to brane i smatraju da RS to nezakonito vraća.

Ako on misli da su priče o sankcijama rješenje neka to upotrebljava kako hoće i želi. Ali, mislim da je to nepotreban posao, neće dati efekte i ne daje rezultate, rekao je Dodik.

Na kraju je poručio da će RS nastaviti sa aktivnostima bez obzira je li time ili nije zadovoljan Escobar.

Podsjetimo, Escobar je za BHT rekao da se sankcije odnose na pojedince i lideri moraju biti lično odgovorni.

– Jesmo razgovarali o sankcijama. Da, sankcije su za stolom. I ne samo sankcije. Postoje druga ekonomska sredstva koja se mogu provesti ne samo protiv lidera koji vode antidejtonske aktivnosti, nego i protiv onih koji im pružaju ekonomsku podršku, kompanija koje ih podržavaju – zaključio je Escobar.