Dodik najavio dalje povlačenje iz Oružanih snaga: Nećemo dopustiti da ta vojska postane “muslimanska”

 Dodik najavio dalje povlačenje iz Oružanih snaga: Nećemo dopustiti da ta vojska postane “muslimanska”

Sastanak je bio korektan, a najave sukoba nemaju nikakvog osnova, kazao je nakon susreta sa američkim izaslanikom Gabrielom Escobarom, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SNSD-a, Milorad Dodik.

-Oni koji su pozivali na rat imaju prilike da to razjasne s gospodinom Escobarom”, izjavio je Dodik te kazao da je pozvao američkog diplomatu na intervencije protiv svih koji “zveckaju oružjem.

Kazao je da je upoznao sagovornika s namjerama njegove političke opcije, da pripremaju dokumente o povlačenju saglasnosti te da će u periodu do šest mjeseci pripremiti svoje zakonodavstvo.

Kako se ne mogu popuniti kvote u Oružanim snagama predviđene Hrvatima i Srbima, jer oni ne žele da idu u tu vojsku, naš je stav da treba smanjiti broj vojnika jer ne želimo da vojska bude muslimanska”, izjavio je.

Naše prigovore on smatra frustracijama, kazao je Dodik te naveo da oni i jesu frustrirani.

-Nas optužuju da rušimo Dejton, mi ga branimo, izjavio je.

Kazao je kako se razgovaralo o Otvorenom Balkanu, kako je on uvijek bio taj koji je to potencirao, a da su drugi članovi to negirali.

-Dobro je da BiH bude demilitarizovana, to je bio naš raniji prijedlog, izjavio je.

Kazao je da će odbiti “inkvizitorske” odluke Ustavnog suda te da tu instituciju treba vratiti u njene okvire.

Kako je dalje rekao Dodik, sastanci Komšića i Džaferovića sa Escobarom su beznačajni.

-Sastanak koji se čekao u Bosni i Hercegovini je moj sastanak sa Escobarom. Sastanak sa Komšićem i Džaferovićem je ubod komarca. Sastanak mene i Escobara je susret džinova, kazao je Dodik.

Međutim, potvrdio je da je iste poruke koje je Komšiću i Džaferoviću uputio Escobar uputio i njemu.

-Istina je da je rekao da niko ne može unilateralno rušiti Dejton. Slažem se da Dejton ne treba rušiti, ali on se konstantno ruši, dodao je Dodik.

Dodik je naglasio da su on i Escobar “stari prijatelji” i da se poznaju još iz vremena kada je Dodik bio premijer entiteta Republika Srpska.