DODIK JEDINI OSTAJE U SVOJOJ NAJDRAŽOJ BOSNI, A TU MU I JESTE NAJLJEPŠE: I Džaferović će učestvovati na…

 DODIK JEDINI OSTAJE U SVOJOJ NAJDRAŽOJ BOSNI, A TU MU I JESTE NAJLJEPŠE: I Džaferović će učestvovati na…

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić učestvovat će u srijedu, 6. oktobra, na samitu Evropske unije i zapadnog Balkana koji će se održati na Brdu kod Kranja u Sloveniji.

Domaćin samita bit će premijer Slovenije Janez Janša, a predsjedavat će predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel. Ovom događaju prisustvovat će predsjednici ili premijeri svih 27 zemalja Evropske unije te šest država Zapadnog Balkana. Vlada Republike Slovenije poželila je Komšiću dobrodošlicu.

Komšić je prošle sedmice nakon sastanka sa predsjednicom Evropske komisije Ursule von der Leyen koja je boravila u Sarajevu, kazao da je od nje zatraženo da na deklaraciji koja bi trebala biti usvojena na samitu bude zadržana riječ “proširenje”.

Komšić je tom prilikom naglasio da bi posljedice izbacivanja te riječi iz deklaracije u cijeloj regiji mogle biti vrlo loše jer bi to značilo da regija gubi perspektivu, a građani bi se razočarali u cijeli proces budući da je već teško održavati eurooptimizam u regiji.

I član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović učestvovat će na Samitu Evropske narodne partije o Zapadnom Balkanu (EPP Western Balkan Summit).

Samit će biti održan sutra u Ljubljani.

Na ovom samitu, koji organizira predsjednik Evropske narodne partije (EPP) Donald Tusk, a koji se održava uoči Samita šefova država ili vlada iz Evropske unije i regije Zapadnog Balkana, bit će riječi o izazovima procesa proširenja Evropske unije, saopćilo je Predsjedništvo BiH.