Dodik i Vučić o imenovanju Schmidta: Neće imati legitimitet za RS ako ga ne potvrdi Vijeće sigurnosti UN-a

 Dodik i Vučić o imenovanju Schmidta: Neće imati legitimitet za RS ako ga ne potvrdi Vijeće sigurnosti UN-a

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik kazao je imenovanje novog visokog predstavnika u BiH mora biti u skladu s Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a gdje treba biti i potvrđen. U protivnom, kaže, za Republiku Srpsku, on neće imati legitimitet.

Nakon sastanka delegacija Srbije i RS-a, Dodik je kazao da imenovanje novog visokog predstavnika, bez Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, je direktno upereno protiv Republike Srpske i srpskog naroda u BiH.

“Sve treba vratiti u pravne tokove i da se po jasnim procedurama utvrdi ko je visoki predstavnik. Treba zatvoriti Ured visokog predstavnika, tome je davno vrijeme prošlo”, kazao je.

Istakao je da je protiv njegove rehabilitacije, poput bonskih ovlaštenja ili pokušaja da se formiraju određena zakonodavna rješenja.

“Mi smo spremni to odbiti. Ne želimo dramatizaciju niti problematizaciju odnosa, mi nismo antidejtonska ni antiustavna strana. Mi želimo primjenu Ustava. Tražimo poštivanje međunarodnog prava i Ustava BiH koji krše međunarodni predstavnici. Na špekulativan način se pokušava doći do novog visokog predstavnika, odakle god da je. Smatramo da sve mora biti u skladu s Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a i da tamo mora biti potvrđen. Ako to izostane on za nas neće imati legitimitet”, poručio je.

Dodik je kazao da su predstavnici RS-a zamolili Vučića da im pomogne u razumijevanju ove situacije i naišli na veliko razumijevanje za poziciju RS-a.

“Sada nam treba jedinstvo, osigurati da prođemo jedan nalet koji može biti veoma šteta za RS i srpski narod u cijelini”, poručio je Dodik.

Komentarišući izjavu člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića d Srbija nema nikakvih prava kada je riječ o dolasku visokog predstavnika u BiH, Dodik je kazao da je to njegovo lično mišljenje.

“On u svemu vidi nešto što je njemu svojstveno. Ovo je racionalan sastanak na kojem nije upereno ništa protiv Bošnjaka ni protiv BiH. Džaferović nema razloga da se plaši bilo čega, ali bi bilo dobro da pokuša voditi racionalnu, a ne iluzornu politiku. Ako misli da ćemo mi sebe ukinuti i nestati, to se neće desiti. Srbija se ne miješa u unutrašnje stvari BiH, iako bi mi voljeli da je to malo više, ali nije. To je njihov pokušaj da izbace Srbiju iz odlučivanja i informisanja”, kazao je.

Dodik je rekao da je jučer razgovarao s američkim ambasdorom u BiH Ericom Nelsonom i da mu je rekao da je neprihvatljivo da SAD krši međunarodne sporazume.

“Rekao sam mu da je neprihvatljivo da se ne poštuje Aneks 10 Dejtonskog sporazuma. Ambasador Nelson je rekao da je Amerika svoje rekla i da smatra da je Christian Schmidt imenovan i da se treba posvetiti funkcionalnoj BiH, što je zapravo unitaristička BiH. Ja sam rekao da nisam spreman pratiti njihove iluzije već 20 godina. Nije mi jasno zašto SAD odustaje od Dejtona i krši sporazum. Reći ću mu ponovo, da mi ne možemo prihvatiti takvu vrstu međunarodnog intervencionizma koji ruši međunarodni sporazum”, dodao je.

Vučić: Srbija će od visokog predstavnika redovno tražiti izvještaj o stanju u BiH

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poslije sastanka s rukovodstvom Republike Srpske i predstavnicima svih političkih stranaka iz ovog entiteta, kako će u budućnosti tražiti od svih visokih predstavnika redovne izvještaje o stanju u Bosni i Hercegovini.

Vučić kaže kako to njegova zemlja ima pravo kao strana u Dejtonskom sporazumu te da je MIlan Milutinović stavio potpis za Srbiju na Aneks 10.”Rekao sam da ćemo prvi put u skladu sa svojim ovlastima tražiti izvještaj o stanju u BiH. Počet ćemo se ponašati kako nismo do sada, ali u skladu s potpisanim u Aneksu 10. I to je potpisao Milan Milutinović za Srbiju. Ima da redovno tražimo to od visokih predstavnika i ako opstanu u BiH, vjerujem da će nas redovno izvještavati”, naveo je Vučić.

Vučić je dodao kako je visokim predstavnicima opasno igrati se s bonskim ovlastima, a Srbija ih neće podržati ako bi neko probao narušiti situaciju u RS-u.

Vučić je dodao da će Srbija uvijek biti uz RS, poštujući integritet BiH, ali i integritet RS-a.

“Ako ostvarimo rast od sedam posto, vjerujem da ćemo moći pomoći bar još dvije općine te izgraditi moderan aerodorom u Trebinju, da može pobjeđivati konkurenciju”, izjavio je Vučić.

Na početku je govorio o stanju na Kosovu i pregovorima koji se nastavljaju.

“Izgleda da je bilo šta dozvoljeno reći protiv Srbije ili srpskog naroda, čak i kad se predstavnici u Prištini u lice rugaju. Mene očekuju razgovori s gospodinom Palmerom i Lajčakom pa ćemo razgovarati”, naveo je.

Naša reakcija će biti veoma snažna zbog nepoštivanja sporazuma, poručio je Kosovarima Vučić, to da nas Kurti ucjenjuje, a tretirat ću ga kao i svakog predstavnika privremenih insitucija.