Dodik cinkari Komšića evropskim liderima: Nije dobio saglasnost da dođe na Samit

 Dodik cinkari Komšića evropskim liderima: Nije dobio saglasnost da dođe na Samit

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je uoči Samita EU-Zapadni Balkan poslao pisma brojnim evropskim liderima tvrdeći da predstavnici BiH nisu legitimno odabrani. Imenovanje delegacije je u potpunosti u nadležnosti Predsjedništva BiH, a kako Dodik navodi uopšte nije bila zakazana sjednica na kojoj se o svemu tome trebalo razgovarati.

Dodik je pisma uputio predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen, predsjedniku Evropskog savjeta Charlesu Michelu i premijeru Slovenije Janezu Janši u kojima ih je podsjetio da su sva spoljnopolitička pitanja u direktnoj nadležnosti Predsjedništva BiH i o svakom pitanju potrebno je postići konsenzus u skladu sa Ustavom BiH i Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH.

– U skladu sa tim, svaki vid učešća na bilo koji način smatramo kršenjem Ustava BiH i poslovnika o radu Predsjedništva BiH, poručio je Dodik.

Dodik je pojasnio da budući da je ovaj put izostala zakonom predviđena procedura sazivanja sjednice, ponašanje Komšića protivpravno i grubo kršenje postojećih zakonskih okvira u vezi sa nadležnostima Predsjedništva BiH.

U pismu Von der Leyen i Michelu naglašava da je mislio da su razumjeli i shvatili kako funkcioniše Predsjedništvo BiH kao kolektivni organ od tri člana i da taj organ odlučuje konsenzusom, ali da sada vidi da to sve nije tako.

– Na ovaj način su Vas direktno stavili u funkciju rušenja BiH i Dejtonskog sporazuma na čemu oni počivaju, a najviše Ustav BiH. Ovaj jednostrani pristup samo doprinosi raspadu BiH i svi akteri koji to podržavaju – podržavaju samo raspad.

Dodik je dodao kako smo nažalost svjedoci situacija kada neki funkcioneri zloupotrebljavaju međunarodne forume, događaje i sastanke različitih tijela iznoseći neusklađene i neovlaštene izjave koje ne odražavaju stav svih relevantnih aktera u BiH.

On je poručio da Komšić u ovom slučaju izlaže samo lične ili stavove svoje stranke, ali ni pod kojim okolnostima ne treba smatrati da je takva izjava data u ime BiH.

– Zlonamjerna politička mantra, za koju se očekuje da će biti predstavljena u govoru Željka Komšića, u više navrata ističući dvije od tri etničke pripadnosti kao pokretač svih problema u BiH, jednostavno je neistinita i odražava konstantnu praksu zamjene teza. Posljedično, ukupna politička situacija u BiH je nestabilna, a ovu nestabilnost podržava i međunarodna zajednica koja odlučuje zatvoriti oči pred pokušajima poput pisama ovog sadržaja, naglasio je Dodik.

Pisma iste sadržine Dodik je uputio i svim šefovima država EU i zemalja Zapadnog Balkana, saopšteno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.