Dobio je vjetar u leđa, pa sad ide i korak dalje: Dodik najavio tužbu protiv Schmidta

 Dobio je vjetar u leđa, pa sad ide i korak dalje: Dodik najavio tužbu protiv Schmidta

Čini mi se da su se veliki dogovorili kako će eliminisati visokog predstavnika, a samo onima koji su ostrašćeni i ovima u Sarajevu to nije jasno, rekao je član Predsjedništva BiH iz RS-a.

Iz istog neba, pa ponovo u rebra. Tako bi se u najkraćem mogla opisati jučerašnja konferencija srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika tokom koje je pomenuto i sve i svašta: i Inzko i Schmidt i Ustavni sud BiH i stranci i Savjet bezbjednosti UN-a i obavještajne službe i nadležnosti.

– Savjet bezbjednosti UN-a je prvi put u istoriji, baveći se BiH, bio na strani međunarodnog prava i to zahvaljujući ponašanju dvije od pet stalnih članica. Naučili smo da BiH nema visokog predstavnika. Ta ličnost je samozvana, nema ništa iza čega bi se pozvala. Biće zanimljivo gledati kako će se ponašati gospodin Schmidt, kazao je Dodik.

Najavio je da će da tuži Christiana Schmidta za kršenje međunarodnog prava povodom svake njegove akcije protiv Republike Srpske. Dodik je rekao da rezolucija SB-a UN-a nije prepoznala visokog predstavnika, shodno tome, ne može da ga prepozna ni BiH.

Dodao je da će se o novim mjerama Republike Srpske o vraćanju nadležnosti razgovarati u utorak. On kaže da nema tih ponuda iz Sarajeva i međunarodne zajednice koje bi mogle da zaustave ovaj proces koji je, kako ističe Dodik, po važnosti odmah iza odluka o formiranju Republike Srpske i donošenju njenog ustava.

– Tu ne pomaže ni zapomaganje Britanaca, onih koji su prije 100 godina rekli da na Balkanu treba da spriječe srpski faktor da se integriše. Ustavni sud BiH je ranije rekao da sporazumi dva entiteta nisu dio ustavne materije. Svaka saglasnost je volja, ona ne mora da bude trajna. Povući ćemo saglasnost za vojsku koju smo dali pod uslovima pritiska i prijetnji. Takođe, i indirektne poreze i VSTS, poručio je Dodik.

On je dodao da će od Nove godine Srpska imati nekoliko zakona koji će “tretirati” ove oblasti.