DF ISKLJUČIO IZ STRANKE MIRSADA DURATOVIĆA JER JE PODRŽAO NOVO VIJEĆE MINISTARA

 DF ISKLJUČIO IZ STRANKE  MIRSADA DURATOVIĆA JER JE PODRŽAO NOVO VIJEĆE MINISTARA

Iz Demokratske fronte su obavijestili javnost da su iz članstva stranke isključili potpredsjednika Narodne skupštine RS-a Mirsada Duratovića jer je podržao novi saziv Vijeća ministara BiH.

Istakli su kako se Demokratska fronta protivi formiranju predloženog saziva novog Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, uključujući i prijedlog imenovanja ministra za ljudska prava i izbjeglice koji dolazi iz entiteta RS.

“Čvrsto ostajemo pri stavu da se ne slažemo ni sa političkim programom niti sa ciljevima nove političke koalicije na državnom nivou. Mirsad Duratović kao predstavnik DF-a u Pokretu za državu odluku o podršci novom sazivu Vijeća ministara nije donio uz saglasnost organa Demokratske fronte, nego je samoinicijativno podržao zajedničkog kandidata SNSD-a i Osmorke, što je za Demokratsku frontu apsolutno neprihvatljivo”, istakli su.

Objasnili su i kako je Duratović i nakon dodatnih konsultacija sa organima stranke odbio da uskrati “spornu i neprihvatljivu” podršku novom sazivu Vijeća ministara.

“Imajući u vidu sve navedeno, Demokratska fronta je postupila prema odredbama statuta i donosena je odluka odnosno mjera isključenja”, poručili su iz DF-a.

Poslanici NSRS-a sa 52 glasa izabrali su Duratovića (DF) Član Pokreta za državu Mirsad Duratović za potpredsjednika parlamenta RS iz reda bošnjačkog naroda, a predložio ga je Klub poslanika “Pokreta za državu”.