Denis Bećirović pozvao sve stranke da naprave “pokret za odbranu države BiH”

 Denis Bećirović pozvao sve stranke da naprave “pokret za odbranu države BiH”

SDP-ov delegat u Domu naroda BiH Denis Bećirović objavio je javni poziv predsjednicima stranaka da se formira pokret za odbranu nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta države BiH.

Njegovo pismo prenosimo u cijelosti:

Poštovani predsjednici parlamentarnih političkih stranaka bosanskohercegovačke orijentacije,
Prošlo je više od godinu dana od kako sam javno predložio da pristupite formiranju političkog Pokreta za zaštitu nezavisne, suverene, nedjeljive i demokratske države Bosne i Hercegovine. Nažalost, u međuvremenu pojavili su se i novi ozbiljni razlozi zašto treba krenuti u ovom pravcu. Da li će se takav oblik saradnje s ciljem zaštite države Bosne i Hercegovine zvati pokret, savez, koalicija, front ili na neki drugi način manje je važno. Bitna je suština.

U periodu od pokretanja ovog prijedloga do danas stanje se dodatno pogoršalo. Usvojeni zaključci, javne prijetnje i zlokobne najave, kao i drugi potezi srpskih predstavnika iz bh. entiteta RS, otvoreno zagovaraju i najavljuju razbijanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, ustavnog poretka države Bosne i Hercegovine i ponovni zločinački pokušaj uništenja punopravne članice Ujedinjenih nacija – države Bosne i Hercegovine.

Milorad Dodik u najnovijim javnim istupima u Srbiji antidejtonski i antiustavno poručuje da je „mirni razlaz u BiH jedina opcija koja će sigurno biti ostvarena“. Prema Dodikovim riječima, identično kao i prema riječima pravosnažno osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića tokom 1990-ih godina, jedino rješenje je razbijanje i nestanak države Bosne i Hercegovine. U javnosti se pojavljuju i non paperi u kojima se iznose skandalozni prijedlozi koji dovode u pitanje mir u državi Bosni i Hercegovini i regionu. Opasni separatizam i ekstremizam Milorada Dodika ima i podršku ministara u Vladi Srbije. Poslije nove užasne Dodikove prijetnje nezavisnosti i teritorijalnom integritetu države Bosne i Hercegovine, koju je izrekao nakon vojne vježbe u Srbiji, srbijanski ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin je 19. aprila 2021. godine poručio: „Žandarmerija i Specijalna antiteroristička jedinica (SAJ) spremne su i sposobne da (…) budu oslonac Srbima gdje god da žive“. Ovakvu izjavu bivšeg ministra Slobodana Miloševića i aktuelnog ministra Aleksandra Vučića ne smijemo potcijeniti.

Nakon ovakvih izjava najviših zvaničnika Srbije, otvoreno se postavljaju, između ostalog, sljedeća pitanja:

Da li je ova Vulinova izjava taj ključni „oslonac“ na koji Dodik računa u rušenju države Bosne i Hercegovine?
Kako i na koji način vojne i policijske snage Srbije zamišljaju da budu „oslonac“ separatizmu u drugim međunarodno priznatim, nezavisnim i suverenim državama?

Zar su funkcioneri Srbije zaboravili kakav su „oslonac“ bile vojne i policijske snage Srbije (Škorpioni i drugi) tokom agresije i počinjenja genocida nad Bošnjacima?!

Da li je moguće da su funkcioneri Srbije zaboravili da je Srbija jedina država u Evropi koja je presudom Međunarodnog suda pravde proglašena odgovornom da je prekršila Konvenciju o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida?

Zar i poslije pravosnažne presude glavnog sudskog organa Ujedinjenih nacija Srbija i dalje želi biti „oslonac“ opasnim i zapaljivim politikama uništenja države Bosne i Hercegovine?

Cijenjeni predsjednici, Glavni „politički, ideološki i kadrovski centar” iz kojeg se decenijama izazivaju i usmjeravaju krize na Zapadnom Balkanu i u državi Bosni i Hercegovini je u Beogradu. Milorad Dodik je „izvođač velikosrpskih planova“ po istom modelu kako je to nekada bio i presuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić. Niko nema pravo zažmiriti nad tom činjenicom! Niko nema pravo biti naivan i očekivati da će nastraji na državu Bosnu i Hercegovinu prestati u dogledno vrijeme. Nažalost, ozbiljni pokazatelji govore da će se ti udari u narednom razdoblju intenzivirati.

Vrijeme je da se stranački, grupni i individualni interesi potisnu u stranu. Država Bosna i Hercegovina je preča i važnija od svake stranke i pojedinca.
Vrijeme je da političke stranke koje poštuju nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet države Bosne i Hercegovine dogovore kako u novonastalim okolnostima na legalan i efikasan način braniti državu Bosnu i Hercegovinu. To ne znači otvarati beskorisne dnevno-političke rasprave, već ozbiljno i odgovorno razmatranje sudbinskih i strateških pitanja koja se odnose na dugoročnu zaštitu međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine.
Vrijeme je da se pokaže da o opstanku i razvoju države Bosne i Hercegovine, kao države ravnopravnih građana i naroda, postoji usaglašen i odlučan stav i pozicije i opozicije.

Vrijeme je da se, jedinstvenije i odlučnije nego ikada do sada, poruči rušiteljima države Bosne i Hercegovine da ne može biti ni rasprave o nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu države Bosne i Hercegovine.

Vrijeme da se počne oblikovati i provoditi ozbiljna državotvorna politika.

Uradimo to danas da sutra ne bi bilo kasno!”.

Ostatak njegovog pisma pročitajte na njegovom Facebook profilu.