Demonstracije pred zgradom OHR-a, pogledajte poruke građana Christianu Schmidtu

 Demonstracije pred zgradom OHR-a, pogledajte poruke građana Christianu Schmidtu

Grupa građana danas je zbog aktuelne političke situacije u BiH organizirala mirne proteste ispred zgrade OHR-a u Sarajevu.

Od visokog predstavnika Christiana Schmidta traže da reaguje i zaštiti ustavno-pravni poredak BiH.

-U ponedjeljak imamo priliku da ispred OHR pitamo visokog predstavnika zašto ne radi posao za koji je jako dobro plaćen, a posao je da štiti ustavno-pravni poredak naše zemlje. Povodom aktuelne društveno-političke situacije u državi, uzrokovane političkim djelovanjem kojim se ugrožava mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini, pozivamo građane na mirne proteste ispred OHR-a u ponedjeljak od 10 sati, poručili su su organizatori Sejda Čavćić i Suad Đozić.

Navode kako smo svjedoci “bahatih, beskurpuloznih, nekarakternih i društveno opasnih političara, koji kreiraju strah, šire mržnju i neizvjesnost među građanima”, te koji ne poštuju i atakuju na institucije države, ugrožavaju mir i sigurnost, kao i budućnost svih ljudi u BiH, urušavajući sve društvene i demokratske procese postignute u BiH poslije Daytona.

-Zahtijevamo da visoki predstavnik Christian Schmidt u koordinaciji sa EU i SAD odlučno i hitno reaguje povodom aktuelne krizne situacije u zemlji. Da preuzme odgovornost i dužnosti koje ima po svome mandatu, te da koristi sve mehanizme OHR-a u svrhu rješavanja trenutne i budućih kriza, uključujući Bonske ovlasti i zabrane djelovanja političkih aktera u BiH, poručili su Čavćić i Đozić.

(SB)