Delegat u NSRS, Alija Tabaković: Dodik ovog puta ne misli stati, Vijeće Naroda ima male ingerencije

 Delegat u NSRS, Alija Tabaković: Dodik ovog puta ne misli stati, Vijeće Naroda ima male ingerencije

Delegat u Klubu Bošnjaka Vijeća naroda RS, Alija Tabaković, govorio je u emisiji Dan uživo gdje je izjavio kako član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SNSD-a Milorad Dodik ovaj put “ne kani stati”.

Vijeće naroda RS nije postiglo koncenzus u vezi sa zahtjevom za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka zbog usvojenog zakona o vraćanju entitetske agencije za lijekove, a Tabaković je za N1 rekao kako su na jučerašnjoj sjednici imali podršku i Kluba Hrvata u Vijeću naroda, odnosno ni Klub Hrvata nije imao većinu da izglasa taj zakon.

Kako je istakao, procedura je sljedeća da se ide na zajedničko usaglašavanje i ako se ne postigne ni tu, onda to ide na Ustavni sud entiteta RS.

Poručio je i da su do sada njihove odluke bile odbijene.

-Nažalost, Ustavni sud RS uglavnom naše odluke ili je proglašavao nenadležnim ili da zaključci ne proizvode pravno dejstvo, da Ustavni sud ne može o njima odlučivati ili je odbijao naše odluke kao neosnovane i za očekivati je da i ovaj put naša odluka bude odbijena, budući da u ovom slučaju SNSD i sam Milorad Dodik ima veliki uticaj na Ustavni sud.

Naša sljedeća instanca je Ustavni sud BiH gdje imamo pravo kao klub da podnesemo apelaciju“, rekao je Tabaković.
O povratku nadležnosti na razinu RS, kako najavljuje vlast u Banja Luci, Tabaković kaže da će se vjerovatno ići u tom pravcu.

-Koliko god mi govorili da će to neko spriječiti, vidimo da se uveliko radi na pripremi materijala kad su u pitanju određeni zakoni i bez adekvatne reakcije međunarodne zajednice protiv onih koji narušavaju Dejtonski mirovni sporazum, može se smatrati udarom na državne institucije.

Zakon o agenciji za lijekove sada imamo, a kada dođe vrijeme na zakon o odbrani i osnivanju Vojske RS, zabrane djelovanja SIPA-e na području RS, može doći do fizičkih i drugih neželjenih obračuna među pripadnicima različitih policijskih agencija.

Ukoliko ne bude adekvatne odluke i reakcije međunarodne zajednice prema onima koji podrivaju Dejtonski sporazum, zasigurno Dodik ovaj put ne kani stati“, naglasio je Tabaković za N1.

Govorio je i o tome kolika je stvarna moć Vijeća naroda u RS, Tabaković je rekao da ima male ingerencije te da oni svaki zakon koji NSRS donese mogu mu “produžiti rok trajanja”, odnosno njegovo stupanje na snagu mogu prolongirati za mjesec dana.