Dan uoči dolaska Angele Merkel, u Beograd stiže Milorad Dodik, ovo je pravi razlog hitnog sastanka sa Aleksandrom Vučićem

 Dan uoči dolaska Angele Merkel, u Beograd stiže Milorad Dodik, ovo je pravi razlog hitnog sastanka sa Aleksandrom Vučićem

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, danas će se u Beogradu sastati s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, javlja RTRS.

Najavljujući susret, prije nekoliko dana, Milorad Dodik je rekao da je sastanak u okviru njihovih redovnih konsultacija, a Vučić je kazao da se sastaju zbog predstojećeg obilježavanja Dana nacionalne zastave i srpskog jedinstva.

Indikativno je da do sastanka Vučića i Dodika dolazi dan uoči posjete njemačke kancelarke Angele Merkel Srbiji.
Stvarni razlozi Dodikovog dolaska u Beograd su ipak druge prirode.

Kako „Slobodna Bosna“ saznaje iz diplomatskih krugova, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić još jednom će pokušati spasiti Milorada Dodika od smjene.

Prema našim informacijama, Vučić će tražiti od njemačke kancelarke Angele Merkel da Schmidt ne smijenjuje Dodika, a da će se Milorad Dodik zauzvrat vratiti u institucije i nastaviti obavljati dužnost člana Predsjedništva BiH.

Na taj način Dodik bi ponovo izigrao opoziciju u bh. entitetu Republika Srpska, ali i prvenstveno spasio sebe, što mu ne bi bilo prvi put.

Vučić je zapravo u vrlo neugodnoj poziciji. S jedne strane njemu je ekonomski Njemačka vrlo važna, a važno je i to da se ne prekine privid situacije u kojoj Srbija sudjeluje u pristupnim pregovorima.

Podsjetimo, Njemačka je strateški ekonomski partner Srbije, a nije tajna da je Vučić u dobrim odnosima s kancelarkom Merkel. Naime, u Srbiji više od 70.000 radnika radi u kompanijama s njemačkim kapitalom.

Vučić, također i dalje računa i na europske predpristupne fondove koji su izrazito važni za održavanje kakve takve stabilnosti u ekonomski poljuljanoj državi.

Ovo je još jedna potvrda kako će Vučić pokušati učiniti sve kako bi Dodika spasio od europske „crne liste“, jer, ukoliko se Dodik uskoro nađe na udaru europskih sankcija, njegova politička karijera je gotova.

BRUTALNE UVREDE NA RAČUN INZKA I SCHMIDTA

Podsjetimo, Inzka je Dodik nazvao “srbomrscem”, te sinom oficira Gestapoa, uz ponavljanje da se genocid nije dogodio.

Prema dobro upućenim izvorima “Slobodne Bosne”, Aleksandar Vučić će još jednom pokušati uvjeriti Angelu Merkel da je smjena Milorada Dodika kontraproduktivna, te na kraju “oprati ruke” od lidera SNSD-a koji mu je postao nepodnošljiv teret u nastojanjima da Srbiju što prije uvede u Europsku uniju.

(SB)