Crnadak: Ministrica iz RS Zora Vidović prekršila bojkot institucija BiH, kad su pare u pitanju onda nema blokada

 Crnadak: Ministrica iz RS Zora Vidović prekršila bojkot institucija BiH, kad su pare u pitanju onda nema blokada

Prema odluci Narodne skupštine Republike Srpske državni zvaničnici iz ovog entiteta bi trebalo da bojkotuju rad institucija na nivou Bosne i Hercegovine, međutim, prema riječima Igora Crnadka, Zora Vidović je jučer glasanjem učestvovala u radu sjednice Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje.

-Kada su pare u pitanju, tada nema blokada, velikih riječi i političkih prepucavanja, nego ministarka Zora Vidović poslušno glasa na sjednici institucije BiH, ne mareći ni za zaključke Narodne skupštine Republike Srpske, niti za opću političku situaciju u kojoj je napravljena svojevrsna blokada zajedničkih institucija, rekao je potpredsjednik PDP-a i narodni poslanik Igor Crnadak.

Crnadak ističe da nije iznenađujuće što je ministarka finansija baš jučer, 21. septembra, učestvovala u radu i glasala na sjednici Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje.

-Rok za kupovinu zgrade za potrebe ove institucije je 30. septembar, do kada se treba odlučiti da li se prihvata ponuda firme bliske SNSD-ovom šefu Miloradu Dodiku, a čija cijena je skoro 100 miliona KM, odnosno 61 milion KM više sredstava nego kojima UIO raspolaže u te svrhe, rekao je on.

Dodaje da je rješavanje ovog pitanja u interesu i SNSD-a i HDZ-a.
-Ne bi iznenadilo ni da se naprasno relaksira politička situacija i Vijeće ministara donese odluku o odobrenju dodatnih sredstava, pravdajući to da rade u interesu Republike Srpske, iako je zakonom definisano da je UIO smještena u Banjoj Luci, rekao je Crnadak.

Podsjeća i da je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio inicijativu po kojoj je Vijeće ministara dužno da u roku od sedam dana obustavi sve aktivnosti vezane za kupovinu zgrade od 100 miliona KM, u vlasništvu firme “Grand trade”.

-U svakom demokratskom društvu izvršna vlast je podređena zakonodavnoj i odluke parlamenta se moraju poštovati. Prekrše li ovu odluku, dodaju li još 61 milion KM na 39 miliona kojima UIO već skoro deceniju raspolaže u svrhu kupovine ili izgradnje zgrade, neka znaju da će ih dočekati krivična odgovornost, koja povlači ozbiljne sankcije, poručio je.