ČOVIĆEV PORTAL NAJAVLJUJE ČISTKU KOMŠIĆEVIH AMBASADORA: Komšić ne može blokirati ni jednu odluku koju u Predsjedništvu donesu druga dva člana

 ČOVIĆEV PORTAL NAJAVLJUJE ČISTKU KOMŠIĆEVIH AMBASADORA: Komšić ne može blokirati ni jednu odluku koju u Predsjedništvu donesu druga dva člana

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić neće moći opstruirati ni jednu odluku ili potez nove vladajuće većine u BiH u kolektivnom šefu države, baš zato što nije izabran sukladno Ustavu, od naroda kojeg treba predstavljati u državnom vrhu zemlje, piše mostarski portal HMS pod kontrolom HDZ-a.

Ovaj portal piše kako Komšić ne može blokirati ni jednu odluku koju u Predsjedništvu donesu druga dva člana, Denis Bećirović i Željka Cvijanović, koji će u državnom vrhu, provoditi politiku nove vladajuće koalicije, čiji su visoki zvaničnici.

“A mogao bi da je izabran na Ustavan način – bilo koju odluku drugo dvoje članova Predsjedništva s kojom se ne slaže proglasiti štetnom za vitalni nacionalni interes, i kako Ustav nalaže, zatražiti podršku Hrvatskog kluba Doma naroda Parlamenta FBiH.

No kako ga na tu dužnost nisu izabrali Hrvati njegov eventualni veto ne bi bio prihvaćen, što više bio bi ignoriran. Svjestan te činjenice izvjesno je da ga neće ni koristiti, kao što, osim što je glasovao protiv, nije ni u slučaju imenovanja predsjedateljice Vijeća ministara BiH Borjane Krišto”, piše HMS.

Politika nove vladajuće koalicije, piše prohadezovski portal, koju čine HDZ BiH, Osmorka i SNSD, čiji je temeljni princip na unutarnjem planu dijalog, suradnja i dogovoranje, suprotan dosadašnjoj politici sukobljavanja, koju je provodila SDA-DF koalicija mora imati svoj odraz i na vanjskopolitičkom planu.

“A to su jačanje odnosa sa susjednim državama, Hrvatskom i Srbijom te prije svega Bruxellesom i Washingtonom. Tu novu vanjskopolitičku orjentaciju ne mogu provoditi kadrovi SDA, ali ni kadrovi Željka Komšića, na ambasadorskim pozicijama.

Takvi kadrovi Hrvatsku i Srbiju tretiraju kao neprijateljske zemlje koje žele podijeliti BiH, a Europsku uniju i SAD kao one koji nameću antislamske zakone u BiH, kao što podmeće Komšić.

Primjerice, ambasador BiH u UN-u ne može više biti Komšićev kadar Sven Alkalaj čijim istupima plješće Rusija”, navodi prohadezeovski portal.

Da bi BiH popravila svoj narušeni imidž u međunarodnoj zajednici, prije svega na Zapadu, piše HMS, morat će poslati nove ambasadore ne samo iz bošnjačke, već i iz hrvatske kvote, a povući one koji su imenovani na prijedlog dvojca Komšić- Džaferović.

“Bošnjački član Predsjedništva Denis Bećirović već uvelike priprema smjenu ambasadora i imenovanje novih iz bošnjačke kvote, u srpskoj kvoti, vjerovatno neće biti promjena pošto je u Predsjedništvu BiH ponovo SNSD-ova dužnosnica.

Ni protuhrvatski član Predsjedništva, vjerojatno neće predlagati nova imena iz hrvatske kvote, koju je oteo Hrvatima”, zaključuje HMS.