ČLAN HNS SE PRIDRUŽIO “SVESRPSKOM JEDINSTVU”, podržao sve zakone i zaključke Narodne skupštine Republike Srpske!?

 ČLAN HNS SE PRIDRUŽIO “SVESRPSKOM JEDINSTVU”, podržao sve zakone i zaključke Narodne skupštine Republike Srpske!?
Narodna skupština RS-a danas je na zatvorenoj sjednici usvojila po hitnom postupku Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH, Zakon o dopuni Krivičnog zakonika RS-a, te jedan zaključak.

Ovo predstavlja svojevrsni udruženi odgovor pozicije i opozicije u RS-u na odluku Visokog predstavnika Vlaentina Inzka da nametne dopune Krivičnog zakona BiH po kojima će se zatvorskom kaznom sankcionisati negiranje i veličanje zločina utvrđenih presudama međunarodnih i domaćih sudova.

Prema izvještaju banjalučkih “Nezavisnih novina” za usvajanje dopuna Zakona glasali su poslanici SNSD-a, SDS-a, PDP-a, DEMOS-a, SP-a, DNS-a, US, SPS-a, NPS-a i poslaničke grupe NDP.

No, portal “Istraga.ba” navodi i da je član HNS-a i član Predsjedništva HDZ 1990 Mijo Perkunić podržao sve zakone i zaključke Narodne skupštine Republike Srpske.

Ova vijest i nije posebno iznenađujuća ako imamo u vidu odnos čelnika HDZ-a prema odluci Valentina Inzka, kao i dugogodišnje koordinirano djelovanje ove stranke sa SNSD-om.